Vadon termő tavaszi növények – a természet ajándékai
A természet bölcsességét mutatja, hogy éppen a vitamin-ínséges időszakban kezdenek megjelenni az első C-vitaminban gazdag vadon termő növények. A medvehagyma, a csalán és a tyúkhúr mind kiemelkedően magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek – 100 gramm friss medvehagyma például 150-180 mg C-vitamint tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel közel kétszerese.
Hogyan használd ezeket a növényeket:
Medvehagyma (Allium ursinum):
- Márciustól májusig gyűjthető árnyékos erdőkben
- Nyersen salátákba, szendvicsekbe, vajkrémbe keverve a legértékesebb
- Pesztóként elkészítve hetekig megőrzi értékes vitamintartalmát
- FIGYELEM: Csak biztos felismerés esetén gyűjtsd, mert hasonlít a mérgező gyöngyvirághoz!
Csalán (Urtica dioica):
- A fiatal hajtások 200-300 mg C-vitamint is tartalmazhatnak 100 grammonként
- A friss levelekből készített tea, leves vagy főzelék kiváló vitaminforrás
- Hőkezelés után elveszíti csípős hatását, de C-vitamin tartalma részben megmarad
- A fiatal, zsenge leveleket gyűjtsd kesztyűben, a növény felső 10-15 cm-ét
Tyúkhúr (Stellaria media):
- Egész tavasszal gyűjthető, C-vitamin tartalma megközelíti a citrusfélékét
- Nyersen salátákban, szendvicsekben fogyasztva a legértékesebb
- Enyhe, kellemes íze miatt a gyerekek is szívesen fogyasztják
- Kertek szélén, parlagon hagyott területeken bőségesen terem
Ezek a vadnövények nemcsak C-vitaminban gazdagok, hanem más értékes tápanyagokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak, így valódi szuperélelmiszerek. Fontos azonban csak tiszta, szennyezéstől mentes területen gyűjteni őket.
Savanyú káposzta és fermentált zöldségek
Őseink jól tudták, hogyan őrizzenek meg vitaminokat a téli hónapokra – a fermentálás az egyik legősibb és leghatékonyabb tartósítási módszer. A házi savanyú káposzta és más fermentált zöldségek meglepően magas C-vitamin tartalommal rendelkeznek még hónapokkal az elkészítésük után is – 100 gramm savanyú káposzta 20-25 mg C-vitamint tartalmaz, és ez a mennyiség a fermentáció során sokáig megőrződik.
A legjobb házi fermentált C-vitamin források:
Savanyú káposzta:
- A fermentációs folyamat során a C-vitamin jobban megőrződik, mint főzéssel
- A legértékesebb a házi készítésű, tartósítószer-mentes változat
- Nyersen fogyasztva megőrzi a probiotikumokat és a legtöbb vitamint
- Savanyú káposztás levesbe, főzelékbe, vagy salátákba keverve is értékes
Fermentált paprika:
- A paprika rendkívül magas C-vitamin tartalommal rendelkezik
- A tejsavas erjesztéssel készült változatban ez részben megmarad
- Kenyérre kenve, szendvicsekben vagy salátákban is fogyasztható
- Házilag elkészíthető ősszel, és egész télen és tavasszal fogyasztható
Házi csalamádé:
- A vegyes zöldségekből (káposzta, uborka, paprika, hagyma) készült csalamádé sokféle vitamint tartalmaz
- A tejsavas fermentáció megőrzi a zöldségek egy részének vitamintartalmát
- Sokoldalúan felhasználható köretként vagy önálló előételként
A fermentált élelmiszerek további előnye, hogy a bennük található probiotikumok támogatják a bélflóra egészségét, ami közvetetten az immunrendszert is erősíti.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Csírák és mikrozöldek – házilag termeszthető vitaminforrások
- Egyéb praktikus C-vitamin források tavasszal
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.