Egereken már bizonyított

Az elhízott és cukorbeteg egereken végzett kísérletek során már egy hét elenolsav-kezelés után jelentős súlycsökkenést és jobb vércukorszint-szabályozást figyeltek meg a kutatók. Az elenolsav hatékonysága összemérhető volt a liraglutid nevű injekciós diabéteszgyógyszerével, és felülmúlta a metformint, a 2-es típusú cukorbetegség egyik leggyakrabban használt szájon át szedhető gyógyszerét.

A jótékony hatások kulcsa

De vajon hogyan fejti ki az elenolsav ezeket a jótékony hatásokat? A kutatók felfedezték, hogy elősegíti bizonyos, a bélben termelődő hormonok, a GLP-1 és a PYY felszabadulását. Ezek a hormonok kulcsszerepet játszanak a jóllakottság érzésének kialakításában, így megakadályozzák a túlevést, miközben szabályozzák a vércukorszintet és az anyagcserét. A megnövekedett hormonszint pedig az éhségérzet csökkenéséhez és testsúlycsökkenéshez vezet.

A jövő lehetőségei

Jelenleg a kutatócsoport azt vizsgálja, hogyan szívódik fel, oszlik el, metabolizálódik és ürül ki az elenolsav a szervezetből. Ezek az információk elengedhetetlenek ahhoz, hogy jobban megértsék az összetevő metabolikus előnyeit és biztonságosságát. A most zajló kutatások alapot nyújthatnak a jövőbeni klinikai vizsgálatokhoz, amelyek során embereken is tesztelhetik az elenolsavat mint lehetséges kezelési módszert az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség ellen. Ki tudja, lehet, hogy hamarosan az olívaolaj e természetes összetevője lesz a kulcs e két népbetegség elleni harcban.

Az olívaolaj további előnyei

Az elenolsav azonban csak egy a számos jótékony összetevő közül, amiért érdemes az olívaolajat beiktatni étrendünkbe. Dr. Mary Flynn, a Brown Egyetem professzora és az olívaolaj szakértője szerint az olívaolaj napi fogyasztása jelentősen csökkentheti a szívbetegségek, a stroke és bizonyos rákos megbetegedések kockázatát. De nézzük részletesebben, milyen pozitív hatásai vannak még ennek a csodálatos olajnak!

Segít megőrizni a szív és az erek egészségét

Az extra szűz olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak, különösen az oleinsav, hozzájárulnak a szív- és érrendszeri egészség megőrzéséhez. Ezek a zsírsavak segítenek csökkenteni a "rossz" LDL-koleszterin szintjét, miközben növelik a "jó" HDL-koleszterin szintjét, ami kedvező hatással van a vérnyomásra és az érrendszeri egészségre. Nem véletlen, hogy a Harvard School of Public Health kutatói szerint az olívaolaj rendszeres fogyasztása akár 30%-kal is csökkentheti a szívbetegségek kockázatát.

Gyulladáscsökkentő hatás

Az olívaolaj gazdag antioxidánsokban, mint például a polifenolok és az E-vitamin, amelyek hatékonyan küzdenek a gyulladások ellen. A gyulladások számos krónikus betegség, mint például az ízületi gyulladás, a szívbetegségek és bizonyos rákfajták kialakulásában játszanak szerepet. Egy 2010-es tanulmány a University of Navarra kutatóitól kimutatta, hogy a mediterrán étrend követése, amely gazdag olívaolajban, jelentősen csökkenti a gyulladásos markereket a szervezetben.