A Habanero eredete

A Habanero paprika elnevezése Havannából, Kubából származik, de valójában Dél-Amerikában, az Amazonas-medencében honos. A maja és azték népek már jóval Kolumbusz előtt ismerték és használták. A XVI. században a spanyol kereskedők terjesztették el a Karib-térségben, és Havanna lett az egyik legnagyobb elosztóközpont, innen ered a név.

Ma Mexikó, főleg a Yucatán-félsziget számít a Habanero igazi hazájának. Ott a helyi konyha szerves része, szinte minden étteremben találkozhatunk vele valamilyen formában.

Érdekes botanikai csavar: a Habanero a Capsicum chinense fajhoz tartozik. A név alapján azt gondolhatnánk, hogy Kínából származik, de ez nem így van. Egy svéd botanikus, Nikolaus Jacquin tévedett a XVIII. században, amikor elnevezte ezt a fajt, és azóta megmaradt a megtévesztő elnevezés.

Megjelenés és jellemzők

A Habanero paprika termése 2-6 centiméter körüli, harang alakú, enyhén gyűrött felülettel. Az éretlen paprikák világoszöldek, majd fokozatosan színesednek. A leggyakoribb a narancssárga változat, de van piros, sárga, fehér, sőt csokoládébarna is.

A növény cserépben 60-90 centire nő, de optimális körülmények között akár 120 centis is lehet. Egy egészséges növény 30-50 termést is hozhat egy szezonban.

Csípősség és a Scoville-skála

A Scoville-skálán – amelyen a paprikák csípősségét mérik – a Habanero 100.000 és 350.000 SHU között mozog. A Scoville Heat Units, vagyis SHU azt mutatja meg, hogy hányszor kell hígítani egy paprika kivonatát ahhoz, hogy ne érezzük a csípősségét. Néhány összehasonlítás segít elhelyezni:

Jalapeño 2.500-8.000 SHU,

Cayenne 30.000-50.000 SHU,

Thai chili 50.000-100.000 SHU,

Habanero paprika 100.000-350.000 SHU,

Ghost Pepper 1.000.000+ SHU,

Carolina Reaper 1.500.000-2.200.000 SHU.

A Habanero tehát a közepesen erős és az extrém kategória határán található. Elég intenzív ahhoz, hogy tiszteletet parancsoljon, de még nem tartozik a szélsőségesen csípős kategóriába, mint a Ghost Pepper vagy a Reaper.

A csípősség gyorsan jelentkezik, pár másodperc múlva már érezhető az égető érzés, ami aztán 10-15 perc alatt fokozatosan enyhül. Ez eltér például a Trinidad Moruga Scorpion fokozatos építkezésétől, ahol a hatás lassan tetőzik.

Íz és aroma

A Habanero paprika legnagyobb előnye nem a csípősség, hanem az íze. Sok extrém csípős paprika csak csíp, és nincs különösebb aromája. A Habanero éppen az ellenkezője, komplex, gazdag ízprofillal rendelkezik.