A fekete szezámmag története és jellemzői
A fekete szezámmag (Sesamum indicum) az emberiség egyik legrégebben termesztett növényének termése, amelynek története több ezer évre nyúlik vissza. A fekete szezámot gyakran nevezik "halhatatlanság magjának" a hagyományos kínai gyógyászatban, mivel úgy tartották, hogy visszaállítja a fiatalságot és regeneráló hatással bír a szervezetre, különösen a májra, vesékre és a csontokra. Az ókori Egyiptomban, Mezopotámiában és az Indus-völgyi civilizációban is nagyra értékelték mind táplálkozási, mind gyógyászati szempontból. A fekete szezámmag a szezám növény egy speciális változatából származik, és külsőre kisebb, sötétebb és intenzívebb ízű, mint a közismertebb fehér vagy barna szezámmag. Gazdagabb antioxidánsokban, különösen az úgynevezett szezamin és szesamolin lignánokban, amelyek hozzájárulnak egészségügyi előnyeihez. A fekete szezámmag magas olajtartalommal rendelkezik (körülbelül 50%), amely főként telítetlen zsírsavakból áll, és kivételesen stabil, kevésbé hajlamos az avasodásra, mint más növényi olajok. Míg a fehér szezámmagot főként sütőipari termékek díszítésére használják, addig a fekete változat gyakrabban jelenik meg ázsiai ételekben, különösen a japán, kínai és koreai konyhában, ahol nemcsak az íze, hanem az egészségügyi előnyei miatt is kedvelik.
A fekete szezámmag tápanyag-összetétele és páratlan egészségügyi előnyei
A fekete szezámmag kivételesen gazdag tápanyagokban, és rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel járhat. A fekete szezámmag különösen gazdag kalciumban – 100 gramm mag körülbelül 1125 mg kalciumot tartalmaz, ami több mint háromszorosa a tej kalciumtartalmának, és kitűnő ásványianyag-forrás csontritkulás megelőzésére vagy kezelésére. Magnéziumtartalma szintén kiemelkedő, ami segíti a kalcium felszívódását és hasznosulását, valamint támogatja az izomműködést és az idegrendszer egészségét. Magas vas és cink tartalma miatt segítheti a vérszegénység megelőzését, különösen hasznos lehet vegetáriánusok és vegánok számára. Az E-vitamin, amely egy erős antioxidáns, szintén megtalálható a fekete szezámmagban – ez segít megvédeni a sejteket az oxidatív stressztől és lassíthatja az öregedési folyamatokat. A fekete szezámmagban található lignánok, különösen a szezamin és szesamolin, gyulladáscsökkentő hatásúak és segíthetnek a koleszterinszint szabályozásában. Magas rosttartalma támogatja az egészséges emésztést és hozzájárulhat a bélrendszer egészségéhez. Fehérjetartalma is jelentős, 100 grammban körülbelül 20 gramm található, ami könnyen emészthető és mind a kilenc esszenciális aminosavat tartalmazza. A fekete szezámmag ezen kívül jelentős mennyiségben tartalmaz B-vitaminokat, amelyek fontosak az anyagcsere-folyamatokban és az idegrendszer működésében.
Fekete szezámmag a hagyományos keleti gyógyászatban
A hagyományos kínai orvoslásban a fekete szezámmagot a "jing" (esszenciális életerő) táplálására használják, és különösen a máj és vese energiapályáihoz (meridiánokhoz) kapcsolják, amelyek a hagyományos kínai szemlélet szerint a csontok, haj és termékenység egészségéért felelősek. Úgy tartják, hogy a fekete szezám segít helyreállítani a vér és a jing egyensúlyát, ezért gyakran javasolják anémia, gyengeség, korai őszülés és hajhullás esetén. Az ayurvédikus gyógyászatban a fekete szezámmag "tila" néven ismert, és úgy tartják, hogy "vata" (levegő és éter) csökkentő tulajdonságai miatt különösen hasznos a vata-típusú emberek számára, vagy a téli időszakban, amikor a vata energia dominál. Az ayurvéda szerint a fekete szezámmag erősen tápláló hatású, javítja a memóriát és az értelmi képességeket, mélyíti a hangot, erősíti a csontokat és a fogakat, valamint serkenti a hajnövekedést. A különböző ázsiai országokban a fekete szezámmagból készült olajat masszázsolajként is használják, különösen télen, mivel úgy tartják, hogy melegítő hatású és segít megvédeni a bőrt a kiszáradástól. A koreai népgyógyászatban a fekete szezámmag őrleményét gyakran hozzáadják meleg italokhoz vagy levesekhez az őszi és téli időszakban, hogy feltöltsék a szervezetet energiával és erősítsék az immunrendszert.
Fekete szezámmag felhasználása a konyhában
A fekete szezámmag sokoldalú összetevő, amely különféle módokon beépíthető a mindennapi étrendbe, gazdagítva azt ízzel és tápanyagokkal. A fekete szezámpaszta vagy tahini (szezámkrém) készítése az egyik legegyszerűbb módja a fekete szezámmag felhasználásának – a magokat pirítás után összeőröljük, esetleg kis mennyiségű olajjal keverve simább állagúvá tesszük, és kenyérre kenve, salátaöntetekben, szószokban vagy humuszban használhatjuk. A fekete szezámmag kitűnő kiegészítője salátáknak, rizsételeknek, tésztáknak és sült zöldségeknek – pirítás után megszórhatjuk vele az ételeket, ami nemcsak tápanyagokban gazdagítja, hanem ropogós textúrát és diós ízt is kölcsönöz nekik. A japán konyhában kedvelt a "gomashio", ami fekete szezámmag és tengeri só keveréke, amit rizsen, leveseken és egyéb ételeken fűszerként használnak. A kínai konyhában a fekete szezámmag gyakran megjelenik desszertekben, mint például a szezámos rizsgombócokban (tangyuan) vagy a fekete szezámgolyókban. A fekete szezámolaj, amely a fekete szezámmagból hidegen sajtolt, intenzív, diós ízű olaj, kiváló salátaöntetekhez, pácokhoz, vagy ételek készítésének végén ízesítőként használható (de magas hőfokon való sütéshez nem ideális).
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Fekete szezámmag a szépségápolásban
- Fekete és fehér szezámmag? Mi a különbéség?
- Amire ügyelni kellT
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.