A tárkonynak két fő változata létezik. A francia tárkony (Artemisia dracunculus) finomabb, aromásabb ízű, míg az orosz változat erőteljesebb, de kevésbé aromás. Kertészeti szempontból az orosz tárkony ellenállóbb és könnyebben szaporítható magról, míg a francia tárkony csak dugványozással szaporítható, viszont íze kifinomultabb.
Fűszerként a konyhában
A tárkony jellegzetes, enyhén ánizsra emlékeztető íze különlegessé teszi az ételeket. Kiválóan illik halakhoz, szárnyasokhoz, és elengedhetetlen összetevője a béarni mártásnak. Tojásételekben és salátákban is remekül érvényesül. Érdemes tudni, hogy a hosszú főzés során elveszti aromáját, ezért inkább a főzés vége felé adjuk az ételekhez.
Gyógyhatások és jótékony tulajdonságok
A tárkony számos egészségügyi előnnyel rendelkezik. Serkenti az emésztést, étvágyjavító hatású és segít megelőzni a puffadást. Természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal rendelkezik. A növényben található vegyületek támogatják az immunrendszer működését és segíthetnek a vércukorszint szabályozásában.
Tartósítás és tárolás
A friss tárkony eltarthatósága korlátozott, de több módon is tartósíthatjuk. Fagyasztva megőrzi aromáját, különösen ha olívaolajjal vagy vajjal keverve fagyasztjuk le. Szárítani is lehet, bár ekkor veszít intenzitásából. A legjobb módszer, ha ecetbe tesszük - a tárkonyi ecet értékes ízesítő, ami hónapokig eláll.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Házi tárkonyi ecet készítése
- Tárkonyos gyógytea
- Kertészeti tippek
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.