Néhány mag 6-8 évig sem veszít a csírázóképességéből, de vannak olyanok is, amelyek speciális kezelést igényelnek. Mutatunk néhány trükköt.

A családi ház kertjében, a hétvégi telken egy-egy zöldségféléből nem szokás nagy területet bevetni, ehhez pedig kevés vetőmag is elegendő. Így a megvásárolt tasakban levő mag egy része is a fiókba kerül, hogy majd a következő évben vessék el. A vetőmagvak tárolása és az öreg magok elvetése veszélyes dolog, mert ha a mag elvesztette csírázóképességét, és nem kel ki, akkor a vetést csak megkésve lehet megismételni, és az ilyen vetésből ritkán számolhatunk jó terméssel. Egyes zöldségfajoknál nem is érdemes a sikertelen vetést megismételni!

Lássuk tehát, hogy melyik zöldségmagot meddig lehet veszélytelenül felhasználni:

  • 6-8 évig csíraképes a görögdinnye, a sárgadinnye, az uborka, a spárgatök és a sütőtök vetőmagja.

  • 4-5 évig megőrzi a csíraképességét a káposztafélék, a fejes saláta, a spenót, a retek, a paprika és a cikória vetőmagja.

  • 3-4 évig csírázóképes a borsó, a bab, a paradicsom, a vöröshagyma, a sárgarépa, a zeller, a cékla és a spárga vetőmagja.

  •  2-3 évig