A nagy csalán zsenge leveleit ilyenkor kell gyűjteni, hiszen ekkor a legízletesebbek és telis tele van gyógyhatású anyagokkal is. Nem csak egészséges gyógyteát, de finom levest, salátát is készíthetünk belőle, és ami a legjobb, mindezt ingyen, hiszen pár perces munkával több fogásra elegendőt is gyűjthetünk belőle.

Így gyűjtsük

Először is keressük meg a megfelelő helyet. Forgalmas utaktól a lehető legtávolabb, hogy minél kevesebb szennyeződés kerüljön a levelekre. Ilyenkor még alig csíp a csalán, de azért megfelelően védjük magunkat: kesztyű, hosszú ujjú felső, hosszú szárú nadrág.
A tavaszi első, zsenge hajtásokat, leveleket szedjük elsősorban, hiszen ezekben van a legtöbb gyógyerő és ezek a legfinomabbak is.
Ha elegendő mennyiséget gyűjtöttünk, otthon alaposan mossuk át langyos vízzel, ezzel a benne lévő hangyasavat – ami a csípéseket okozza – hatástalanítjuk, és megszabadulunk a szennyeződéstől, bogaraktól is. Ezután tiszta konyharuhára kiterítve, vagy gyümölcscentrifugában megszárítva máris feldolgozásra kész.

Miért egészséges?

- Rengeteg féle vitamin és ásványi anyag van benne
- Gyorsan felszívódó, organikus vasat tartalmaz
- szervezetünk számára kiválóan hasznosítható fehérjéket tartalmaz.

Milyen egészségügyi hatása van a csalánnak:

– A reuma és köszvény gyógyszere, mert vértisztító és vízhajtó hatásával eltávolítja a káros húgysavakat.

– A friss csalánból készült ételek fogyasztása a cukorbajban szenvedőknek javasolt.

– Segít a gyomor, bélhurut, fekély, gyomor és bélvérzés, aranyeres bántalmak estén is.