A Budwig diéta három pillére: a lenmagolaj-túró alap keverék, melynek elkészíthetjük körözött jellegű sós, csípős, és édes változatát is. A második pillér a kenyérre kenhető hagymás kókusz zsír és lenmagolaj keverék, a harmadik pillér pedig az édesszájúaknak kedvez, ez a darált lenmag és méz keveréke.
I. Pillér
Budwig körözött:
(Lenmag olaj - túró-kúra alapanyaga)
Hozzávalók:
500 g friss, sovány házi tehéntúró,
200 g hidegen sajtolt lenmagolaj,
100 g lenmag,
50 g fokhagyma (egy közepes fej)
házi, őrölt, édes piros paprika, kapor, stb.
cayene bors vagy csípős paprika, fűszerek,
szükség esetén: kecsketej, kecske savó,
tisztavíz.
A körözött alap elkészítése:
A túrót egy üveg edénybe teszem, ráöntöm a lenmagolajat, villával elkeverem. A lenmagot kávédarálóban 2 részletben finomra őrölöm, és ráteszem az olajos túróra. A megőrölt lenmag gyorsan oxidálódik, ezért 15 percen belül fel kell használni. Bot mixerrel alaposan összekeverem úgy, hogy a túró az olajat teljesen beigya. Ha nagyon sűrű a keverék, akkor kecske savóval hígítom. Eddig a fázisig semmilyen más fűszert nem szabad hozzá tenni a túróhoz. Ebben a fázisban a lenmagolajban levő Omega3 telítetlen zsírsav kettős kötése, és a túróban levő kén-alapú fehérje vegyületek között kötés alakul ki. A kötés a zsírsavat vízben oldhatóvá teszi. Ezért fontos a nagyon alapos össze keverés, simára ill. habosra kell keverni. „Molekula szintű érintkezés!” Ezért nem elegendő csak a kézi összekeverés. (Természetesen, az egész turmix géppel is elkészíthető, de nem javaslom!)
Az alapnak nagyon homogénnek kell lennie. A mennyiségi arányok kicsit változhatnak. Tekintettel arra, hogy a sovány túró állaga sem állandóan azonos, hisz házi készítésű, és nem ipari processzorok sokasága adja a vezérlést, és nem adalék anyagokkal stabilizálják az állagát. Eleve, már a tej minősége is változik, mind az évszak mind az utódlás függvényében. Ezért célszerű, mindig egy kicsivel kevesebb lenmagolajat, és őrölt lenmagot adni a túróhoz, és utólag kiegészíteni, ha többet képes felvenni! Legyünk tekintettel arra, hogy amit megőröltünk, használjuk is fel!
Itt szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy lenmagot egészben ne fogyasszunk! A lenmagot körülvevő zselés réteg funkciója kettős: ha nedvesség hatására megduzzad, akkor egyrészt távol tartja a magokat egymástól, másrészt elegendő vizet biztosít a csirázás sikeres beindításához. Hiába gondolja valaki, hogy majd jól megrágja. A magok kis mérete miatt a fogak közötti őrlés csak részleges, és a vastagbél redőkbe beágyazódva a zselével összeragadt magok vastagbél gyulladást okozhatnak!
A körözött ízesítése:
1. Sós-csípős változat:
A fokhagyma gerezdeet feldarabolva, fokhagyma törőn átnyomom, és villával jól elkeverem a túró masszával. Ugyan ezt teszem az apróra vágott kapor vagy petrezselyem csokorral is. Majd a csípős paprika következik. Ha cayene borsot, (ami darabosra őrölt chili paprika) vagy egyéb száraz, vagy őrölt csípős paprikát teszek bele, azt rendszerint kiegészítem még egy kis kurkumával, fekete vagy fehér borssal, őrölt gyömbérrel. Ha friss csípős paprikát teszek bele, akkor azt apróra vágom, a rátett fűszerekkel együtt újra jól összemixelem. Ugyanez vonatkozik a friss gyömbérre is! Szükség esetén tovább hígítom. Jól kenhető, tejfölhöz hasonló sűrűségűre kell készíteni. A csípős paprika kapszaicin tartalma fontos összetevő. Nyilvánvaló, hogy aki nem kedveli, vagy ha gyermekek számára is készítjük, akkor az ne tegyünk bele. Amennyiben az őrölt lenmagot soknak találjuk, a mennyiséget csökkenthetjük, vagy el is hagyhatjuk, időlegesen, a felhasználás függvényében. A sót mindenki ízlése szerint használja! Az összetevőket homogén masszává kell kevernünk! Ha az alapot jól elkészítettük, az ízesítésben csak a készítő fantáziája és a beszerezhető fűszerek felhasználási aránya szab határt. Irány: a csípősebb jobb, mint a kevésbé csípős. Ezért szoktassuk hozzá szeretteinket a leghasznosabb íz világhoz!
2. Édes, méz-fahéj változat:
Kiindulás ugyanaz az általános alapmassza, mint amit a sós-csípős változatnál használtunk.
Azonban, most édes irányba visszük el az ízeket. Méz, őrölt fahéj, kis szegfűszeg, csipetnyi szerecsendió őrlemény, ánizsmag őrlemény, stb. Természetesen, itt még nagyobb óvatossággal kell megközelíteni a megcélzott ízvilágot!
Ennek a változatnak az állagát úgy kell beállítani, hogy kicsit lágyabb legyen a sós változaténál, mert ezt nem kenyérre kenjük, hanem, lehetőség szerint „kék” gyümölcsökre, bogyókra öntjük, és/vagy ezeket be is keverjük a masszába. Itt a kísérletezés tere sokkal nagyobb, de könnyebben lehet elszállni is. Ezért nagy visszafogottságot ajánlok az alap íz milyenségének és erősségének megválasztásakor. Az így megválasztott ízt lehet azután nagy óvatossággal finomítani, és árnyaltabbá tenni!
Itt viszont, főleg gyermekek esetében a sikeres keverés hamarabb kiderül: a „kérek még” alapján.
A körözött tárolása:
A fenti mennyiség kb. 1 liter. Befőttes üveg(ek)be teszem, és hűtőszekrényben tárolom. Mindig csak annyit kell kivenni, amennyit elfogyasztunk. Ezt az anyagot azután lehet kenyérre kenni, lehet magában, zöldségre téve, salátára, vagy saláta mellett fogyasztani. Ki kell alakítani a megfelelő étrendet, és ennek megfelelően kell lágyabbra vagy kevésbé lágyra készíteni. Lényeg az, hogy ez bekerüljön a család mindennapos étrendjébe! Az elkészítésnél és az ízesítésnél olyan kompromisszumot kell keresni, hogy fogyasztása szokássá váljék. Ha hiányzik az asztalról, reklamáljon valaki.
Javasolt adag:
Egészséges embernek naponta 3-szor egy evőkanállal kell fogyasztani, önállóan vagy a vegetáriánus diéta receptjei szerint. A lenolaj napi ajánlott mennyisége egészséges felnőtt ember számára 1-2 evőkanál. (15-30 g) A kb. 1/3 részarányban lenolajat tartalmazó körözöttből napi 3 evőkanál egy evőkanál lenolaj fogyasztást jelent. Gyengélkedő, vagy beteg embernek napjában többször kell fogyasztani a körözöttből. A lenolaj terápiás adagja napi 70-80 g. De Dr. Budwig beteg ember számára az első nap 200-300 g-ot is adott, melynek felszívódását alkohol (pl. pezsgő) hozzá adásával gyorsította meg.
II.Pillér
Budwig zsír (Oleolox)
Ezt az anyagot és nevét Budwig találta ki, és számtalan diétás receptjében szerepel. Célszerű elkészíteni, és zsír, vaj, margarin helyett lehet használni, zöldségre, rizsre, kenyérre, stb. Azonban sohasem szabad megmelegíteni! Hűtőszekrényben kell tartani, és mindig csak a szükséges mennyiséget kell kivenni belőle!
Hozzávalók:
500 g kókusz olaj
250 g hidegen sajtolt lenmagolaj
1 fej vöröshagyma, 1 fej fokhagyma
Elkészítése:
Tegyük be a mélyhűtőbe a szükséges mennyiségű hidegen sajtolt lenmag olajat, kb. fél órára. (250 g) Egy közepes nagyságú hagymát megtisztítunk, félbe, majd apróra vágjuk. Megtisztítunk kb. 10 fokhagyma gerezdet. A hagymát 100 C fokon tartott kókusz olajon kb. 10 perc alatt, halvány sárgára pirítjuk. Amikor a hagyma darabok széle lassan buborékokat ereszt, és pezsegni kezd, az hőmérséklet 98-105 °C között van. A 10 perc elteltét követően tegyük hozzá a 10 gerezd fokhagymát, és további 3 percig pirítsuk. Egy szűrővel halásszuk ki a hagyma darabokat, hogy azok ne süljenek tovább. Hagyjuk kicsit hűlni. A hideg, hidegen sajtolt lenmag olajat egy tálba tesszük, és egy alkalmas szűrőn a kókusz zsírt rá csurgatjuk. (Azért, hogy forró kókusz olajban a hagymák ne süljenek tovább, a 10+3 perc eltelte után egy kis szűrővel már ki is halásztuk azokat!) Jól összekeverjük. Üvegbe tesszük és hűtőszekrényben tarjuk. A receptekben megadott módon használjuk. Természetesen, ízlésünk, szokásaink és a függelékeink kívánsága szerint lehet egy kicsivel több hagymát, vagy kevesebb fokhagymát bele tenni, és fordítva. A lényeg az, hogy mindenki számára az ízléséhez, a megszokotthoz minél közelebb álljon. Hiába ragaszkodunk egy merev arányhoz, ha senki nem fog abból jóízűen fogyasztani! Kikerül a napi étrendből!
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- III. Pillér
- Budwig müzli (Linomel) (ugyancsak Budwig által kitalált alapanyag)
- Budwig három pillére: bevezessem, ne vezessem?
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.