Neurotranszmitterek és az évszakváltás

A rövidülő nappalok hatására agyunkban lecsökken a szerotonin mennyisége. Ez az egyik legfontosabb vegyület, ami hangulatunkat szabályozza. Gyakran halljuk "boldogsághormonként" emlegetve, bár pontosabban neurotranszmitter, vagyis olyan molekula, ami az idegsejtek közötti információátadásban vesz részt.

Tudományos eredmények igazolják, hogy a szezonális depresszióval élőknél télen 5%-kal több SERT protein van jelen a szervezetben. A SERT fehérje elszállítja a szerotonint az idegsejtek közötti résből, mielőtt az kifejthette volna a hatását. Minél több SERT van jelen, annál kevesebb aktív szerotonin marad. Így alakul ki a fáradtság, a rossz hangulat, és az az érzés, hogy mindent nehezebben tudunk csinálni.

Ugyanakkor egy másik vegyület, a melatonin termelődése fokozódik. A melatonin szabályozza alvás-ébrenlét ciklusunkat, és amikor több van belőle, álmosabbak, lomhabbak vagyunk. Mindez nem gyengeség vagy lustaság, hanem szervezetünk természetes reakciója a megváltozott fénymennyiségre.

Fűszeres ételek és az eufória biokémiája

Évtizedek óta tudjuk, hogy fűszeres ételek fogyasztása után sokan éreznek egyfajta eufóriát, jobb kedvet. Ezt sokáig csak anekdotikus tapasztalatnak tekintették, ám az elmúlt években egyre több tudományos kutatás vizsgálta meg pontosan, mi is történik szervezetünkben, amikor chili paprikát eszünk.

A chili paprika hatóanyaga, a kapszaicin, nem csak égető érzést kelt szánkban. Amikor aktiválja agyunkban található TRPV1 receptorokat, beindít egy olyan láncreakciót, aminek eredményeként megnő a szerotonin és a dopamin felszabadulása az idegsejtekben. Egy 2013-as vizsgálat kimutatta, hogy a kapszaicin hatására a szerotonin szintje 272%-kal, a dopaminé pedig 646%-kal nőtt az idegsejtekben. Ez nem elhanyagolható mértékű változás.

A dopamin a jutalmazási rendszerünk kulcsmolekulája, ami részben magyarázza, miért találjuk sokan örömtelinek a csípős ételeket. De itt nem csak az örömérzetről van szó. Ezek a neurotranszmitterek alapvető szerepet játszanak abban, hogy mennyire érezzük magunkat energikusnak, motiváltnak és pozitívnak.

Étkezés és a szerotonin egyensúly

Amikor ősszel-télen csökken a napfény mennyisége, logikus lenne keresni olyan természetes módokat, amik segíthetnek fenntartani a szerotonin egyensúlyunkat. A fényterápia például bizonyítottan hatásos módszer a szezonális depresszió kezelésében, de kevesen gondolnak arra, hogy táplálkozásunk is szerepet játszhat ebben.

A chili paprika rendszeres fogyasztásának antidepresszáns hatásait több állatmodellben is kimutatták. Egerekben azt figyelték meg, hogy akik kapszaicint tartalmazó táplálékot kaptak négy hónapon át, azoknál kevésbé alakultak ki a depresszív tünetek, még akkor is, amikor utána szándékosan próbáltak ilyen tüneteket előidézni. A kutatók mérték a szérum szerotonin szintjét is, és azt találták, hogy a kapszaicin részben helyreállította az egyébként csökkent értékeket.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a hatások nem azonnaliak. Nem arról van szó, hogy egyszer eszünk egy csípős ételt, és máris jobb lesz a kedvünk. Sokkal inkább arról, hogy ha rendszeresen beépítjük táplálkozásunkba a chili paprikát, az hosszú távon hozzájárulhat ahhoz, hogy jobban tudjunk alkalmazkodni az évszak változásához.

Chiliszószok az őszi ételekben