A yuzu - Japán illatos citroma

A yuzu (Citrus junos) Kelet-Ázsiából, főként Japánból, Koreából és Kínából származó különleges citrusféle. Külsőre a mandarinra emlékeztet, de annál kisebb, gömbölydedebb, és héja egyenetlenebb, rücskösebb. Illata és íze egészen egyedülálló: a lime, a mandarin és a grapefruit keverékéhez hasonlítható, de sokkal intenzívebb és aromásabb. A yuzu rendkívül gazdag C-vitaminban, egy átlagos gyümölcs háromszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy citrom, emellett bővelkedik antioxidánsokban, különösen flavonoidokban és limonoidokban.

A yuzu sokoldalú felhasználása

A japán konyhában a yuzu az egyik legsokoldalúbb citrusféle. Elsősorban a héját és a levét használják, mivel a gyümölcshús savanykás és kevés benne a lé. A yuzu leve kiváló választás halételekhez, könnyed salátaöntetekhez és marinádokhoz. A héjból készült yuzu kosho, egy csípős-citrusos paszta, a japán konyha egyik alapfűszere. Különlegessége, hogy a yuzu aromája hőkezelés hatására sem vész el, ezért főzéshez, sütéshez is kiváló. Az édes konyhában is megállja a helyét: yuzu-s mousse, sorbet vagy panna cotta formájában. A japánok hagyományosan a téli napforduló idején yuzus fürdőt (yuzu-yu) vesznek, ami segít a megfázás megelőzésében, javítja a vérkeringést és puhítja a bőrt.

Buddha keze - a különös ujjas citrom

A buddha keze citrom (Citrus medica var. sarcodactylis) talán a legkülönlegesebb megjelenésű citrusféle. A gyümölcs ujjszerű nyúlványokra osztott, amelyek egy kézre emlékeztetnek - innen ered a neve is. Különlegessége, hogy szinte csak héjból áll, gyümölcshúsa és leve gyakorlatilag nincs. A buddha keze Kelet-Ázsiából származik, ahol évszázadok óta termesztik, és nemcsak kulináris alapanyagként, hanem szerencsehozó szimbólumként és illatosítóként is használják. Tápanyagtartalma figyelemre méltó: gazdag antioxidánsokban, flavonoidokban és illóolajokban, különösen limonénben.

A buddha keze felhasználása

A buddha keze citrom fő értéke az intenzíven aromás héja, amelyet sokféleképpen hasznosíthatunk. Reszelt héja kiváló süteményekbe, kekszekbe, de akár húsok pácolásához is használható. Kandírozott formában különleges csemege, amely megőrzi a citrom aromáját, de kellemes édes ízt kap. A távol-keleti konyhában gyakran készítenek belőle szirupot, amit teába, limonádéba vagy koktélokba adnak. Érdekesség, hogy szeletekre vágva és mézes-cukros vízben hosszan főzve természetes köhögéscsillapító szirup készíthető belőle. Az egész gyümölcsöt gyakran használják dekorációként vagy természetes illatosítóként, mivel hetekig megőrzi intenzív citrusos illatát.

Kaffir lime - a thai konyha sztárja

A kaffir lime vagy makrut lime (Citrus hystrix) Délkelet-Ázsiában őshonos citrusféle, amelynek mind a gyümölcse, mind a lombja kulináris kincs. A gyümölcs külseje egyedi: a héja erősen ráncos, dudoros, színe sötétzöldtől a sárgászöldig terjed. Levele különösen jellegzetes: a levéllemez homoktövis alakú, mintha két levél kapcsolódna egymáshoz. A kaffir lime gazdag citronellálban és limonénben, amelyek erős antibakteriális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkeznek. C-vitamin és antioxidáns tartalma szintén kiemelkedő, támogatja az immunrendszer működését és védi a sejteket a szabadgyökök káros hatásaitól.