A forró víz szinte minden kórokozót elpusztít, az ecet, a konyhasó, a citromlé, és szódabikarbóna keveréke nagyszerűen tisztít és fertőtlenít. Ezeket minden háziasszony tökéletesen ismeri. A mosószóda és bórax már kevésbé ismertek, de gyógyszertárakban, bioboltokban könnyen elérhetők. A mosószóda környezetbarát, tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatása alkalmassá teszi az erősen szennyezett ruhák, felületek tisztítására. A bórax színtelen, kristályos anyag. A levegőn vizet veszít és porrá mállik. Vizes oldata lúgos kémhatású, gyengén zsíroldó és fertőtlenítő hatású.
Fürdőszoba
• Rendszerint nem is gondolunk rá, de a fésűk, kefék, manikűrkészlet és más hasonló eszközök a baktériumok melegágyai lehetnek. Alapos tisztítás, fertőtlenítés céljából tegyük azokat speciális áztatólébe: egy mosdókagylónyi vízbe keverjünk 8 evőkanál szódabikarbónát. Hagyjuk benne állni tisztítandó, ilyen jellegű tárgyainkat egy éjszakán át, majd öblítsük le másnap reggel.
• Ha piszkos a kádunk, bóraxot és citromlét összekeverve készítsünk kenhető pépet, ezzel súroljuk ki. Fényessé varázsolhatjuk, ha 2 evőkanál szódabikarbóna és öt liter vízzel átmossuk. A tisztítás végeztével mindkét esetben alaposan öblítsük ki a kádat tiszta vízzel. A világos zuhanyfüggönyön keletkezett penészfoltokat mossuk le szódabikarbónás vízzel, utána pedig ecettel, vagy citromlével.
• A fürdőszobatükör nem fog párásodni, ha 5 dl glicerint 2,5 dl alkoholban feloldunk, és bekenjük vele a felületét. Ezután egy puha, száraz, nedvszívó ruhával fényesítsük a tükröt. Mielőtt a csempe tisztításához hozzálátnánk, meleg víz párologtatásával gőzöljünk a helyiségben. Ez feloldja a szennyeződést, így könnyebb lesz a takarítás. Forró vízben oldott ecettel mossuk át a csempét, majd puha ruhával töröljük szárazra. A padlócsempét, vagy járólapot mossuk fel rendszeresen mosószappanos vizes ruhával, majd langyos vizes szivaccsal, utána pedig töröljük szárazra.
• Ha nem oldódik megfelelően a szappan a vízben, tegyünk hozzá mosószódát. De tökéletesen tisztít az ecetes víz is.
• A fürdőszoba csempéi közötti fúga penészedését megfékezhetjük, ha fél liter vízbe ugyanannyi, 20 %-os ecetet teszünk, és ezzel az oldattal átdörzsöljük a problémás felületet.
• Réz csaptelep tisztítását elvégzi az aludttej, vagy író. Tegyünk bele csipetnyi sót is. Ha ezzel átdörzsöljük, majd leöblítjük, és szépen áttöröljük a csapot, a várt eredmény nem marad el. Hatásos szer az ecet és só keveréke is. Ilyenkor is szárazra kell törölni a felületet. A WC-t nedvesítsük be, és a szennyeződéseket kenjük be bórax és citromlé keverékével.
• Ezt hagyjuk rajta 2 órán keresztül, majd alaposan keféljük ki.
• Lefolyótisztításhoz ecetet és egy-két evőkanál szódabikarbónát öntsünk a lefolyóba, majd forrázzuk le vízzel. A lefolyó így mindig tiszta marad, és nem áraszt kellemetlen szagokat. Ha eldugult a lefolyó, két evőkanál szódabikarbónát, majd 1,5 dl ecetet öntsünk bele. A lefolyót és a túlfolyó nyílását dugaszoljuk be, és hagyjuk így, amíg a sistergés abba nem marad. Ezután öblítsük le forró vízzel.
Konyha
• 1 liter forró vízben oldott 3 evőkanál mosószóda a legzsírosabb tűzhelyet is megtisztítja. Leégett étel maradványait eltüntethetjük, ha az edényben kevés vízbe kevert szódabikarbónát forralunk. Ha kihűlt, könnyen kitisztíthatjuk a lábast.
• Szennyes edények, tárgyak áztatásához 15 liter vízhez kb. 1-2 evőkanál mosószódát érdemes keverni. 5 liter forró vízben feloldott egy evőkanál szódabikarbóna eltávolítja az edényekről a zsiradékot, az égett foltokat. Zománcedény súrolásához csak sót használjunk, így nem veszti el fényét.
• Üvegek és kristályok tisztítására só és ecet keverékét használjunk. Az üvegedények öblítésére ecetes víz ajánlott, különben foltosan száradnak. Alumínium edényeknél ecet nem használható! Edények vízkőlerakódásának eltávolításához az edénybe egy evőkanál bóraxot tegyünk, töltsük fel vízzel, és a vizet forraljuk fel. Ha a víz kihűlt, öntsük ki, és egy durva ronggyal dörzsöljük le a felületét.
• Kevés szódabikarbóna hozzáadásával jelentősen megrövidíthetjük a szárazbab főzési idejét. Enyhíti a túlsózott ételek kellemetlen ízét. Öreg húsokat felhasználás előtt fél óráig pihentessünk szódabikarbónával beszórva, így könnyebben megpuhulnak. Keményebb és tartósabb marad a tejszínhab, ha felverés előtt egy csipetnyi szódabikarbónát teszünk bele. A sütemények összeállításánál fele sütőport és fele mennyiség szódabikarbónát használjon, szép egyenletes lesz a tészta.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.