Kevésbé közismert az a tény, hogy bár a szem és az agy együttesen is csupán a teljes testtömeg 2 százalékát teszi ki, még nyugalmi állapotban is elhasználják a felvett energia több mint negyedét. Stresszes helyzetekben, vagy amikor megerőltetjük a szemünket, még több energiára van szükség. Éppen ezért nagyon fontos, hogy táplálékunk maximálisan tartalmazza a szemünk működéséhez szükséges ásványi anyagokat és nyomelemeket. Nézzük meg konkrétan, mire van szükségünk ahhoz, hogy megőrizzük látásunk épségét.

Képernyő előtti munka esetén például egyértelműen nő az A-vitamin igény. Amikor ugyanis fényforrásba nézünk – és a képernyő fényforrásnak számít-, az ideghártyában, a csapokban és pálcikákban hamarabb lebomlik a festékanyag, ezért hamarabb is kell pótolni. Ehhez A-vitaminra van szükség. Alkonyatkor a pálcikák lépnek működésbe, ezek ugyanis már gyenge fényre is magas szintű teljesítménnyel válaszolnak. Ehhez ugyancsak sok A-vitaminra van szükség az egyéb tápanyagokon, ásványi anyagokon és más másodlagos növényi anyagokon kívül.

Válasszuk a legjobb minőséget!

Nem a felvett tápanyagok mennyisége a döntő tényező, hanem sokkal inkább a biológiai hasznosíthatóság! Ez a tényező pedig sokkal jobb a természetes anyagok, mint a szintetikus termékek, táplálék kiegészítők esetében.

Arról se feledkezzünk el, hogy ezeknek az anyagoknak az érpálya segítségével, a tarkó szűk járatán keresztül kell eljutniuk oda, ahol hasznosítva lesznek, vagyis az agy látásközpontjába és a két szemgolyó belsejébe. Ha a tarkó tartósan kötött, állandó izomfeszültségben van, nem lesz megfelelő a vérellátottság, és ebből következően a tápanyag-ellátottság sem. Ezért ötvözzük az egészséges tápanyagellátást a könyvben szereplő, a szem és tarkó ellazulását és relaxációját biztosító gyakorlatokkal, mert így a legjobb úton haladunk az optimális látás felé.

Zöldturmix a szemnek

Az otthoni menü összeállításakor ügyeljünk szemünk igényeire is, tehát mindenekelőtt arra, hogy elegendő A-vitaminhoz jusson. Igazi szemerősítőket vásárolhatunk fogyasztásra készen, bio-minőségben, vagy készíthetünk otthon frissen préselt gyümölcs-és zöldséglevelekből. Különösen jó a répalé almával vagy magában, a bodza almával vagy a répa-zeller-alma kombináció. A zsírban oldódó A-vitamin jobb felszívódását néhány csepp hidegen sajtolt növényi olaj hozzáadásával segíthetjük elő, vagy úgy, ha elrágcsálunk néhány szem diót.