A válasz részben a génjeinkben rejlik. Szervezetünk különböző sebességgel bontja le a koffeint, és ezt nagyban befolyásolja egy bizonyos CYP1A2 nevű enzim aktivitása. Egyeseknél ez az enzim annyira hatékony, hogy a koffein szinte azonnal lebomlik, másoknál viszont órákig is eltarthat a folyamat. Ez magyarázza, hogy míg valaki délután háromkor még egy triplát is megengedhet magának, más már a reggeli kávé hatását is órákig érzi.

A tolerancia kérdése

A rendszeres kávéfogyasztók idővel "hozzászoknak" a koffeinhez - a szervezet alkalmazkodik, és egyre több kell ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Ez nem feltétlenül baj, de érdemes időnként "szünetet tartani", hogy megőrizzük a koffein élénkítő hatását.

Más tényezők a háttérben

De nem csak a genetika számít. A koffein hatását befolyásolja:

  • Az elfogyasztás időpontja (a természetes kortizolszint miatt reggel 9-10 körül a leghatékonyabb)
  • Az alvásminőség (kialvatlanul erősebben hat)
  • A testmozgás (sportolás után intenzívebb lehet a hatás)
  • Az étrend (teli gyomorra lassabban szívódik fel)