A válasz részben a génjeinkben rejlik. Szervezetünk különböző sebességgel bontja le a koffeint, és ezt nagyban befolyásolja egy bizonyos CYP1A2 nevű enzim aktivitása. Egyeseknél ez az enzim annyira hatékony, hogy a koffein szinte azonnal lebomlik, másoknál viszont órákig is eltarthat a folyamat. Ez magyarázza, hogy míg valaki délután háromkor még egy triplát is megengedhet magának, más már a reggeli kávé hatását is órákig érzi.
A tolerancia kérdése
A rendszeres kávéfogyasztók idővel "hozzászoknak" a koffeinhez - a szervezet alkalmazkodik, és egyre több kell ugyanannak a hatásnak az eléréséhez. Ez nem feltétlenül baj, de érdemes időnként "szünetet tartani", hogy megőrizzük a koffein élénkítő hatását.
Más tényezők a háttérben
De nem csak a genetika számít. A koffein hatását befolyásolja:
- Az elfogyasztás időpontja (a természetes kortizolszint miatt reggel 9-10 körül a leghatékonyabb)
- Az alvásminőség (kialvatlanul erősebben hat)
- A testmozgás (sportolás után intenzívebb lehet a hatás)
- Az étrend (teli gyomorra lassabban szívódik fel)
- Mit tegyünk, ha nem hat a kávé?
- És ha túl erősen hat?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.