Bebizonyosodott, hogy a keserű táplálékok és gyógynövények rendkívül előnyösek lehetnek a gyomornak és az emésztőrendszernek. Ezek az ételek nemcsak serkentik a nyáltermelést, hanem segítik az emésztőnedvek kiválasztását is, ami javítja az emésztést, és így hozzájárul a jó közérzet fenntartásához is.

• Gazdag forrásai a prebiotikumoknak, melyek támogatják a jó bélbaktériumok növekedését és energiát szolgáltatnak az emberi szervezet számára.

• A keserű ételek kiváló gyulladáscsökkentő hatással bírnak. Ez kiemelkedő fontosságú, mivel a szervezetben kialakuló gyulladás növeli a krónikus betegségek, mint például a szívbetegség, cukorbetegség vagy rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.

• A keserű növények rendkívül gazdagok különböző tápanyagokban, például C-vitaminban, A-vitaminban, kalciumban, káliumban, rostokban, fehérjékben és magnéziumban.

• A keserű ételek hozzájárulnak a mikrobiom egészségének fenntartásához, és segíthetnek a szivárgó bél szindróma megelőzésében.

• Az emésztésnek kedvező hatásúak, serkentik az étvágyat és elősegítik a tápanyagok jobb felszívódását.

• A keserű ételek növelhetik az emésztőenzimek termelését, így segítve a szervezetben lévő vitaminok és ásványi anyagok hatékonyabb felszívódását, ami optimális egészséget eredményez.

A kapor természetes módon harcol a szabad gyökök ellen, mivel olyan illóolajokat tartalmaz, amelyek enyhítik a gyomorrontást és csökkentik a gázképződést. Hippokratész már időszámításunk előtt is kaprot használt rossz lehelet ellen.

A pitypanglevelek tisztítják a májat és segítenek a székrekedés vagy a hasmenés enyhítésében, valamint csökkentik a gyulladást és a magas vérnyomást.

A rukkola gazdag vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban, és emellett rostokat is hozzáad az étrendhez. Hasonlóan a kelbimbóhoz és a brokkolihoz, a rukkola keserű ízéért a glükozinolátok felelősek.