Szinte annyifajta tök ismeretes, ahány országban termesztik. Maga a tök kifejezés is a tökfélék egész családjára vonatkozik. Az óriás sütőtöktől a patisszonon át egészen a cukkiniig. Az egyes fajták között nagyobb különbség nemcsak színükben, formájukban van, hanem a héjuk vastagságában is: A nyári tökfajtáknak vékonyabb a bőre, annyira, hogy többnyire ezzel együtt fogyasztják el (pl. a cukkini). A téli fajtáknak vastagabb héját és kemény magjait nem főzik meg, hanem a tökmagot megpirítva ropogtatják, vagy olajat préselnek belőle.
A TÖK GYÓGYHATÁSAI
• javítja az emésztést, méregteleníti a beleket
• csökkenti a vérzsír szintet, mentesíti a hasnyálmirigyet
• fogyasztja a zsírpárnákat
• erősíti az immunrendszert
• vizelethajtó; jó vese-, prosztatapanaszoknál
• erősíti az Idegek védőhüvelyét, megnyugtat
• ellátja a szervezetet A-vitaminnal
A sütőtök belseje különösen sok vizet és ballasztanyagot tartalmaz, ezért serkenti a belek mozgását. Emellett a bélben megköti a toxinokat, és eltávolítja őket ugyanúgy, mint az epesavakat és különböző zsíranyagokat. A tökben lévő enzimek segítik a hasnyálmirigy enzimjeit az emésztésben, így kevesebb lipázra (zsírbontó enzim) van szükség.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.