Mutatjuk a legjobb trükköket, amelyekkel szép lesz majd a főtt tojás és a héj sem ragad rá a fehérjére. És pucolás közben sem leszel ideges.

1. Sokan hideg vízben kezdik megfőzni a tojást, ám ez a biztos módja annak, hogy a tojás megrepedjen és a fehérje rátapadjon a héjra. Mivel a víz lassan melegszik fel, így a hideg vízben feltett tojás fehérjéje lassan csapódik ki, nagyobb eséllyel tapadva meg a héj belső oldalán. Érdemes megvárni, amíg a víz gőzölögni kezd, azaz lassan eléri a forráspontot és tegyük ekkor a vízbe a tojásokat. Fontos az is, hogy a víz teljesen ellepje a tojásokat.

2. A főtt tojásokat könnyebb lesz megpucolni, ha a főzővízbe sót is teszel.

3. Ha letelt a főzési idő, tedd hideg vízbe a tojásokat. A sokkolás hatására megáll a főzési folyamat, a nagy hőmérséklet-különbség miatt a tojás térfogata a héjon belül kicsit csökken, a héj és a fehérje között kisebb űr keletkezik, ezáltal könnyebben lejön róla a héj hámozáskor.

4. A tojások pucolása során használd a hűtővizet. Ha kissé megtöröd a főtt tojások héját, és hagyod állni a hideg vízben, akkor a víz beszivárog a héj alá, ezzel is megkönnyítve a pucolást. Másik működő módszer lehet, ha folyó víz alatt alatt próbálod leszedni a héjat, sőt akár azzal is megpróbálkozhatsz, hogy a héj eltávolítását a tojás vastagabb, szélesebb oldalán kezded.