Rágjuk meg az ételt: az emésztés első lépése

Miért olyan fontos az emésztés szempontjából, hogy az ételt jól megrágjuk? Vagy nem ezért van gyomorsavunk? Valójában az emésztés – egy olyan funkció, amelyet a testünk automatikusan végrehajt – egy nagyon összetett folyamat. Az első lépése, hogy jól megrágjuk az ételt.

A helyes rágás jelentősége kettős. Először is, amikor az ételt rágjuk, a nagy ételrészecskéket kisebbekre bontjuk, így azokat a rendszer többi része könnyebben meg tudja emészteni, és a szervezet így tudja a legtöbb tápanyagot kinyerni belőlük. A kenő nyállal bevont apró darabkák könnyebben jutnak le a nyelőcsövön át a vékonybélbe.

Minél kisebb részecskéket nyelünk le, a vékonybél annál jobban képes felvenni belőlük a tápanyagokat, miközben lefelé haladnak.

Ha nem rágjuk meg eléggé az ételt, előfordulhat, hogy egyes falatok megemészthetetlen állapotban maradnak. Ez komoly probléma lehet, mivel ennek az emésztetlen tápláléknak egyes részei végül a véráramba is bejuthatnak a bélnyálkahártya enterocita sejtjei között esetlegesen előforduló kis réseken keresztül.

A bélrendszer és az immunrendszer kapcsolatának szakértői évek óta összekötik a „szivárgó bél szindrómát” (kis rések a bélnyálkahártyán) és számos betegséget, beleértve az autoimmun betegségeket, amely egyre több embert érint.

A nagy részecskék, amelyek lassan mozognak lefelé az emésztőrendszerben, a patogén („rossz”) baktériumok és gombák táptalajává is válnak. Minél tovább maradnak az élelmiszer-részecskék, annál nagyobb a lehetőségük arra, hogy a rothadás katalizátoraivá váljanak, ami neurotoxinokat termelhet a bélben.

Az étel alapos rágásának másik előnye, hogy rágás közben a nyálmirigyek aktiválódnak a szájban. A nyál olyan fontos emésztőenzimeket tartalmaz, mint a lipáz, amely lebontja a zsírokat, és az amiláz, amely jótékony hatással van a cukrok lebontására. Ha hosszabb ideig rágunk, ezeknek az enzimeknek lesz idejük elvégezni a munkájukat.