Miért érdemes biotermékeket betárolni?
Saját termés esetén ez nem kérdés, azonban vásárolt biotermék esetén is számos előnye van a téli tárolásnak:
- A biozöldségek, gyümölcsök jobb tárolhatóságát lebomlási kísérletek igazolják.
- Nem kell pár naponta gondoskodnunk a biozöldség, biogyümölcs beszerzéséről, hanem rájárhatunk a készletekre.
- Ősszel, ha nagyobb mennyiséget vásárolunk, többnyire alacsonyabb áron hozzájuthatunk a termékekhez.
Termények előkészítése tárolásra
Semmilyen terményt ne mossunk meg tárolás előtt! A gyümölcsöket a viaszos réteg, a gyökérzöldségeket a talaj maradéka védi a kiszáradástól. Amennyire lehet, ügyeljünk, hogy ez ne sérüljön. A hibás, férges terményt fogyasszuk el minél előbb. A sárgarépát, petrezselyemgyökeret, céklát, feketeretket érdemes méret szerint is válogatni, mivel a nagyobb darabok lassabban száradnak ki, így a kisebb daraboktól haladva a nagyobbak felé fogyasszuk folyamatosan a tartalékainkat.
Mi nem tárolható egy légtérben?
Tárolás során a legnagyobb bajkeverő az alma, pontosabban a belőle felszabaduló, érésgyorsító hatású etiléngáz, ami az érésgyorsítás mellett a sárgarépát meg is keserítheti. Az alma lehetőség szerint kerüljön külön tárolóba, ahol gyakran szellőztetünk.
A hagymafélék nagyon érzékenyek a levegő páratartalmára, kevésbé kényesek viszont a hőmérsékletre, így csak száraz levegőjű helyen állnak el tavaszig. Nem érdemes a gyökérzöldségeket és a hagymaféléket közvetlenül egymás mellett tárolni, mert a zsugorodás folyamán elvesztett víz emeli a páratartalmat és rontja a hagyma esélyeit. Az alma és a gyökérzöldségek alacsony páratartalom mellett kiszáradnak.
Alapismeretek
Az alma, körte esetében előre nézzünk utána (az interneten) a fajta tárolási jellemzőinek. A természetes légterű tárolóra vonatkozó adatot vegyük figyelembe. Optimális a 3oC, 90% páratartalom. Kerüljön szellős kosárba, rekeszbe.
Burgonyát csak földesen tároljuk nagyobb mennyiségben. Ügyeljünk arra, hogy 3oC alá ne süllyedjen a tároló hőmérséklete és ne legyen túl száraz a levegő. Minél kevesebb fényt kapjon, tavasszal tördeljük le a csírákat.
Sárgarépa és a petrezselyemgyökér tárolására leginkább a földes aljú, vagyis párás levegőjű pince alkalmas, ahol nem száradnak ki. Rakhatjuk majdnem száraz homokba.
A vöröshagyma, lilahagyma, fokhagyma csak száraz levegőjű helyen tárolható, amely lehetőség szerint hűvös és sötét. Hálóban fellógatva vagy szellős drótkosárban célszerű őket elhelyezni.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Fortélyok
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.