Tudjuk, hogy a cigifüst nem csak a dohányzók egészségét veszélyezteti. A passzív dohányzás is kimondottan ártalmas. A dohányfüstben olyan kémiai anyagok vannak, amelyek gyengítik a szervezet immunrendszerét, és ezáltal fogékonyabbá teszik a betegségekre, és gátolják a ráksejtek elpusztításában. Ugyanakkor a dohányfüst károsíthatja a sejtek DNS-ét, és ezáltal növeli a ráksejtek kialakulásának és szaporodásának lehetőségét.

A kutatók azt vizsgálták, hogy a krónikus dohányosok tudják-e étrendjükkel ezeket a káros hatásokat csökkenteni. 

A kísérlet vezetői kialakítottak egy csoportot, ahol mindenki régóta dohányzott, és arra kérték őket, hogy fogyasszanak huszonötször annyi brokkolit, mint az átlag amerikai – azaz napi egyetlen rózsát. A brokkolikerülő dohányosokkal összevetve a brokkolifogyasztók véráramában tíz nap alatt 41 százalékkal kevesebb DNS-mutációt mutattak ki.

Vajon csak azért, mert a brokkoli serkentette a májban lévő méregtelenítő enzimek aktivitását, amelyek segítettek kiüríteni a daganatképző anyagokat, mielőtt azok egyáltalán bejuthattak volna a dohányosok sejtjeibe?

Nem. Amikor kivonták a DNS-t az alanyok szervezetéből, és ismert DNS-károsító anyagoknak tették ki, a brokkolifogyasztóktól vett genetikai állomány akkor is jelentősen ellenállóbbnak bizonyult a károsodással szemben, ami arra utal, hogy a brokkoli és a hozzá hasonló zöldségek fogyasztása a sejtszintnél mélyebben is ellenállóbbá tehet.

Persze, azért ne gondoljuk, hogy ha megeszünk egy brokkolirózsát, mielőtt elszívnánk egy csomag cigit, az teljesen törölné a cigarettafüst rákkeltő hatását. Nem fogja. De amint megpróbálunk leszokni, az olyan zöldségek, mint a brokkoli, a káposzta és a karfiol segítenek megelőzni a további károsodást.