A fatüzeléses sparhelt használata valódi tudomány volt. A háziasszonyok pontosan tudták, hogy a reggeli begyújtás után mennyi idővel érdemes nekiállni a sütésnek, melyik fa ad egyenletes parazsat, és hogyan kell a tűzteret úgy táplálni, hogy se ki ne hűljön, se túl forró ne legyen. A sütemény típusától függően más-más technikát alkalmaztak: a kenyértésztának más hőfok kellett, mint egy érzékeny piskótának.
A sparhelt kezelése olyan összetett tudomány volt, amit csak évek alatt lehetett elsajátítani. A tapasztalt háziasszonyok már a tűz hangjából tudták, mikor kell még egy hasáb fa, és a platnin táncoló vízcseppek mozgásából olvasták ki a hőmérsékletet.
Míg a vastag falú kemence tökéletes volt kenyérsütéshez, a sparhelt sütőterében elkészítése igazi művészet volt. A tészta először a sütő alsó részébe került, ahol a kezdeti hő segítette a kelését. Amikor pedig már szépen emelkedett, ügyesen kellett időzíteni az áthelyezését egy magasabb szintre, hogy egyenletesen süljön át, de ne égjen meg a teteje.
Az ötvenes-hatvanas években a sparheltet lassan felváltották a gáztűzhelyek. A háziasszonyok számára ez forradalmi változást jelentett: nem kellett többé hajnalban tüzet rakni, és a hőfokot is könnyebb volt szabályozni. De mint minden forradalom, ez is új kihívásokat hozott magával.
A nyolcvanas években aztán megjelentek az egyre modernebb készülékek: először a pontosabb hőfokszabályzós gázsütők, majd a kombinált tűzhelyek, végül a digitális kijelzős elektromos sütők. A receptek is átalakultak: már nem "közepes lángon" vagy "forró sütőben" kellett sütnünk, hanem pontosan 180 fokon, 22 percig.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- És mi a helyzet az előmelegítéssel?
- Praktikus tanácsok
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.