Az elkövetkező évtizedekben a laboratóriumban termesztett húsok és rovarok kerülhetnek az étlapra, mivel a világ küzd az éghajlatváltozás és a konfliktusok okozta élelmezésbiztonsági kihívásokkal.
Az élelmiszer-technológia ezen új és fejlődő területei segíthetnek a természeti katasztrófák sújtotta területeken élők élelmiszerének biztosításában, vagy akár a mélyűrbe merészkedő űrhajósok élelmezését is megoldhatják. Ez volt a fő téma a Sydneyben megrendezett South by South West (SXSW) fesztiválon. Több szakértői is elmondta kifejtette véleményét, és mindannyian egyetértettek abban, hogy a fenntartható és megbízható élelmiszertermelés iránti igény egyre nyilvánvalóbb.
Az éghajlatváltozás a világ számos részén változékonyabbá és forróbbá tette az időjárást, ami az Egyesült Államokban károsította a kukoricatermést, Ausztráliában megdöntötte a búzatermés előrejelzését, sőt Kínában felgyorsította a halálos kártevők terjedését. Eközben a fő búzaexportőrök, Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus tovább súlyosbította az afrikai élelmiszerválságot, és az árak az egekbe szöktek.

Laborban termesztett hús

Az ausztrál Vow, a laboratóriumban termesztett húst előállító startup egyike a világszerte működő számos vállalatnak, amelyek megpróbálják kivonni az élő állatokat a hústermelésből anélkül, hogy az íz vagy a táplálkozás terén kompromisszumot kellene kötni. A termesztett vagy tenyésztett húst úgy állítják elő, hogy az állatokból sejteket nyernek, a sejteket tápanyagokkal „etetik”, hogy azok egy bioreaktorban növekedni tudjanak, majd az eredményt a fogyasztók számára fogyasztható termékké alakítják. George Peppou vezérigazgató elmondta, hogy reményei szerint a húsra végül nem fehérjék, hanem márkák formájában fogunk gondolni, és különböző állatokból származó ízeket fogunk kombinálni.


Ehető rovarok