A káposzta rövid története

A káposzta az egyik legrégebbi zöldségünk. Már az i.e. IV. évezred környékén megjelent a kínai konyhákban, ahol nemcsak fogyasztották, hanem a jin-jang egyensúly fenntartására is használták. Az ókori Egyiptomban a káposzta népszerű étel volt, sőt, az alkohol semlegesítésére és a másnaposság enyhítésére is alkalmazták. A görögök és rómaiak is nagyra értékelték ezt a zöldséget, olyannyira, hogy Claudius császár egyszer még a szenátust is megszavaztatta arról, van-e jobb étel, mint a sózott marhahús és a káposzta.

Tápanyagtartalom

Egy csésze (89 gramm) nyers, reszelt fejes káposzta tápanyagtartalma figyelemre méltó:

  • Kalória: 22
  • Fehérje: 1 g
  • Rost: 2 g
  • K-vitamin: a napi érték 56%-a
  • C-vitamin: a teljes érték 36%-a
  • Folsav: a napi érték 10%-a
  • Mangán, B6-vitamin, kalcium, kálium, magnézium: a napi érték 3-6%-a

Ezen kívül a káposzta A-vitamint, vasat és riboflavint is tartalmaz.

Erősebb immunrendszer

A káposzta gazdag antioxidánsokban, különösen C-vitaminban. Ezek az anyagok védik szervezetünket a szabad gyökök okozta károsodásoktól. Egy 2014-es, 20-40 év közötti fiatal felnőttek körében végzett vizsgálat kimutatta, hogy a több keresztesvirágú zöldség fogyasztása csökkentheti a gyulladás bizonyos vérmarkereit. Egy másik, több mint 1000 nőn végzett kutatás hasonló eredményre jutott: a több keresztesvirágú zöldséget fogyasztóknál alacsonyabb volt a gyulladás szintje.

Javuló emésztés

A káposzta kiváló rostforrás, ami kulcsfontosságú az egészséges emésztés szempontjából. Az oldhatatlan rostok segítenek a rendszeres bélmozgás fenntartásában, míg az oldható rostok táplálják a bélben élő jótékony baktériumokat. Ezek a mikroorganizmusok fontos szerepet játszanak az immunrendszer védelmében és olyan mikrotápanyagok termelésében, mint a K2- és B12-vitamin.