A közhiedelemmel ellentétben az erős paprika és az ezzel fűszerezett ételek nem ártanak a gyomornak, sőt, kimondottan jót teszünk vele az egészségünknek. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz fekélyt, sőt, a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt egyes izgató anyagok (pl.savak és alkohol) ellen a nyálkahártyájának.
A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz idején került, nálunk pedig csak az 1500-as évek közepén jelent meg vörös törökbors és pogány bors néven. Ezután még kétszáz évnek el kellett telnie a darált fűszerpaprika felbukkanásáig.

A csípős paprika gyógyhatásai:

Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű, a népi orvoslás évszázadok óta ismeri. Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják. Kezeléskor a bőrön meleg érzet keletkezik, kipirulunk, a bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők. Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is, sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.