A közhiedelemmel ellentétben az erős paprika és az ezzel fűszerezett ételek nem ártanak a gyomornak, sőt, kimondottan jót teszünk vele az egészségünknek. Nagy mennyiségben fogyasztva ugyan ingerelheti az emésztőrendszert, de a közhiedelemmel ellentétben nem okoz fekélyt, sőt, a gyomrot olyan váladék kiválasztására készteti, amely védelmet nyújt egyes izgató anyagok (pl.savak és alkohol) ellen a nyálkahártyájának.
A magyar konyha jellegzetes fűszernövénye Dél-Amerikából származik, Európába Kolumbusz idején került, nálunk pedig csak az 1500-as évek közepén jelent meg vörös törökbors és pogány bors néven. Ezután még kétszáz évnek el kellett telnie a darált fűszerpaprika felbukkanásáig.
A csípős paprika gyógyhatásai:
Gyógyászati célra történő felhasználása nem új keletű, a népi orvoslás évszázadok óta ismeri. Alkoholos kivonatát elsősorban külsőleg használják. Kezeléskor a bőrön meleg érzet keletkezik, kipirulunk, a bőrszövet sok vért kap, és így a reumatikus fájdalmakat okozó lerakódások,gyulladások belülről csökkenthetők. Bedörzsöléssel enyhíthető a migrénes fejfájás és a fogfájás is, sőt akár a hajhullást is megelőzhetjük vele.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.