Az alábbiakban néhány olyan módszert mutatunk be, amelyek segítségével hosszabb ideig megőrizhetjük a fűszernövények aromáját és a gyógynövények hatóanyagait.

Hidratálás

Talán ez a legegyszerűbb módszer, viszont csak rövid ideig tartósít. Úgy, mint a virágokat, a legtöbb lágyszárú fűszernövényt (petrezselyem, bazsalikom, koriander és a tárkony), összegyűjtve egy kicsiny csokorban, egy nem túl nagy edényben víz alatt tartva tudjuk hosszabb ideig tárolni. Egyszerűen töltsünk a tálba egy kevés vizet, és tegyük bele a növényeket szárral lefelé. Lazán fedjük be egy műanyag zacskóval, és tároljuk a hűtőben (kivéve a bazsalikomot és a mentát, amelyeknek jobb a szobahőmérséklet). Ne feledjük levágni a szárát és két naponta cserélni alatta a vizet.

Szárítás

Most nézzük meg az ellenkező tartósítási lehetőséget, a szárítást. Míg az előző módszernél a rövid ideig tartó frissesség, kismértékű meghosszabbítását kívántuk elérni, itt a hosszabb élettartamú megőrzés a cél, folyadékvesztéssel.  A szárítás akár egy évre is kitolhatja a felhasználhatóságot.

Száríthatunk levegőn, itt ellenőrizzük, hogy a növény nedvességtől mentes legyen. Kössük össze a szárakat egy szalaggal, és lógassuk őket fejjel lefelé, egy meleg, száraz és lehetőleg sötét helyre. Hagyjuk ott körülbelül 1-3 hétig ( fűszernövényenként változik) amíg a levelek nem válnak porhanyóssá. Az ügyesebbek napkollektoros aszalót is készíthetnek, amivel rövid idő alatt biztosított lehetnek szárított fűszereink, gyógynövényeink.

Száríthatunk hővel: tegyük a növényeket egy sütőpapírral bélelt lapos tepsibe, és tegyük a sütőbe 40 Celsius fokra (tartsuk az ajtót résnyire nyitva) körülbelül 3-4 óra erejére, amíg ki nem szárad.

Fagyasztás

A „lágyszárú”növények tartósításának egy másik kiváló módja a fagyasztás. Nem bonyolult, egyszerűen daraboljuk fel, szórjuk egy sima jégkockatartóba, töltsünk minden helyet nagyjából félig, majd az egészet töltsük fel vízzel, és fagyasszuk le. Így tudjuk hibátlanul tárolni akár 3 hónapig is. Jó választás lehet az olivaolajban vagy vajban való fagyasztás is.