A kókuszvíz a zöld, éretlen kókuszdióban található tiszta folyadék. A fiatal kókuszdiót kedvelik leginkább vize miatt, mely ízletesebb, bőséges mennyiségű és könnyebben hozzáférhető. Az érettebb kókuszdiónak keményebb héja van, s kevesebb belül a víz is, mivel az fokozatosan megszilárdul.

A kókuszdió különféle változatai mind kissé más ízű vizet hordoznak – attól függően, hol nőnek.  Ismerjük meg egy kicsit jobban, miért is érdemes fogyasztani.

Immunerősítő harás

A jótékony nedű tartalmaz egy laurinsav nevű antibakteriális hatóanyagot, ami vírus- és gombaölő, amely segít leküzdeni a fertőzések és a baktériumok okozta megbetegedéseket, mint például a herpesz és influenza. Hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez.

Segíti az emésztést

Kókuszvíz fogyasztásával meg lehet előzni a székrekedést. Nyugtatja a gyomrot és a beleket, még a savas refluxot is enyhíti. Az elektrolitoknak köszönhetően gyorsítja az anyagcserét.

Hidratál sport közben

Intenzív fizikai megterhelés hatására a szervezet fontos ásványi anyagokat és nyomelemeket veszít, melyeket pótolnunk kell. A kókuszvíz erre tökéletesen alkalmas. Sportolás közben nagyon ajánlott fogyasztani, sokkal jobban hidratálja a testünket, mint a sima csapvíz vagy az ásványvíz.  A kókuszvíz szénhidrátot tartalmaz glükóz formában (sima cukor) a benne levő elektrolitok a kereskedelmi sportitalok lényeges alkotóelemei. Egy tanulmány szerint a kókuszvíz a szénhidrát-elektrolit sportitalokhoz hasonlóan segít a hidratálásban, ám jelentős hatást a testmozgás teljesítményére nem gyakorol.

Jót tesz a bőrnek

Kókuszkivonat rengeteg kozmetikai termékben található, mivel káliumot tartalmaz, ami szerepet játszik a sejtek elektrolit-háztartásában. Nem csak külsőleg alkalmazva hatásos, segít megszüntetni a bőr zsírosodását, visszaadja az arc ragyogását, hidratál és simává teszi a bőrt. Rendszeres fogyasztásával - a kókuszvízben lévő citokininnek köszönhetően - késleltethetjük az öregedéssel járó folyamatokat.