Ez az a gyomnövény, amely az egész országban szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, parlagterületeken, de még kertekben is megtalálható, és ritkásan ágas szárán a nyár közepétől az ősz végéig szép kék, kerek virágokat nyit. Nemesített változatának gyökerét pótkávé készítése céljából hazánkban is termesztik.


A kávépótló cikóriát már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni kontinentális zárlat idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem érkeztek babkávé szállítmányok Európába. A katáng emésztést serkentő, étvágygerjesztő hatású, továbbá epe- és májbetegségek esetén alkalmazható. A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként alkalmazzák.

Az 1932-es Kincseskönyv szerint pótkávé készülhetett cikóriagyökérből, fügéből, malátából, cukorfélékből, búzából, rozsból, árpából, kukoricából, répafélékből, gyümölcsökből, gyümölcsmagokból, tölgy- és bükkmakkból, gesztenyéből és csillagfürtmagból.