Ez az a gyomnövény, amely az egész országban szántóföldeken, utak szélén, töltéseken, legelőkön, parlagterületeken, de még kertekben is megtalálható, és ritkásan ágas szárán a nyár közepétől az ősz végéig szép kék, kerek virágokat nyit. Nemesített változatának gyökerét pótkávé készítése céljából hazánkban is termesztik.
A kávépótló cikóriát már a 17. század óta használják, és termelése főként a napóleoni kontinentális zárlat idején lendült fel, amikor a tengerentúlról nem érkeztek babkávé szállítmányok Európába. A katáng emésztést serkentő, étvágygerjesztő hatású, továbbá epe- és májbetegségek esetén alkalmazható. A népi gyógyászatban vizelethajtó szerként alkalmazzák.
Az 1932-es Kincseskönyv szerint pótkávé készülhetett cikóriagyökérből, fügéből, malátából, cukorfélékből, búzából, rozsból, árpából, kukoricából, répafélékből, gyümölcsökből, gyümölcsmagokból, tölgy- és bükkmakkból, gesztenyéből és csillagfürtmagból.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.