Az erdei mogyoró energiában, fehérjében, zsírokban, ásványi anyagokban, vitaminokban igen gazdag növény. Számottevő mennyiségű B1-, B2-, C-, H- és E-vitamin, és sok értékes ásványi anyag, például kalcium, vas, réz, kálium, magnézium található benne, ezen kívül olyan enzimek is vannak benne, melyekre a sejteknek szükségük van az energiatermeléshez.

Hatásai:

- Az erdei mogyoró „agyat frissítő”, a koncentrálóképességet fokozó, egészséges rágcsálnivaló.
- A mogyoróban található triptofán növeli a szerotonin termelődését az agyban, így segít a depresszió legyőzésében.
- A szakemberek ajánlása szerint a hetente öt-hat alkalommal fogyasztott maroknyi mogyoróval a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát jelentősen csökkenthetjük.
- A mogyoróban található zsírsavak a telített zsírsavakkal ellentétben nem emelik a koleszterin szintet és nem rongálják az erek falait. Úgynevezett „jó” koleszterint (HDL) tartalmaznak, melyek a „rossz” koleszterinnel (LDL) szemben védenek a szívinfarktus és szélütés ellen.
- A mogyoró igen gazdag rostokban. A rostok védenek az elhízás ellen, mivel a jóllakottság érzését keltik azáltal, hogy a gyomor-bél-rendszerben megduzzadnak. Ezen felül serkentik a bélműködést és csökkentik a vastagbélrák kialakulásának kockázatát.
- A mogyoró magas koncentrációban tartalmaz polifenolos antioxidánsokat. A p-kumarinsav csökkenti a gyomorrák kialakulásának kockázatát