A gyomorégés oka az ún. reflux - a gyomorsav visszaáramlása a nyelőcsőbe. A gyomorsav az ételek emésztése során nagy mennyiségben termelődik. 

A túl sok sav okozza a gyomorégést?

Sokan, ha „ég a gyomruk”, azt mondják, hogy „túl savasok“. De ez nem teljesen igaz. A gyomornak a megfelelő működéshez savas környezetre van szüksége. Nélküle nem lennénk képesek megemészteni az élelmiszert és az a gyomorban maradna. A gyomorsav képzése az emésztéshez a gyomor fő funkciója. Ezért nem számíthatunk arra, hogy a gyomornak ne savas környezete legyen. A gyomorégés akkor fordul elő, amikor ezen gyomorsavak termelése hirtelen megnő.  Miért történik ez? Ennek több oka is van.

1. Az étel összetétele 
Ha a test egyszerre sok, magas szénhidráttartalmú ételt fogad be, a gyomor szenved a lebontásuk miatt. Nagyon sok savat kell képeznie ahhoz, hogy meg tudja emészteni az ételt.
Ez gyakran olyan étkezés után történik, amely a következő összetevőket tartalmazza: majonéz, hagyma, túl fűszeres vagy csípős ételek, zsírdús húsok, például kolbász. A gyomorégés a kelt tésztákból készült ételek fogyasztása után is megjelenhet (például lángos, pizza, kalács)
Mellőzze e nehéz ételek fogyasztását, főleg az esti órákban. 

2. A záróizom legyengülése 
Előfordulhat, hogy a gyakori gyomorégés oka fiziológiai probléma, amikor a nyelőcső és a gyomor közötti záróizom legyengül, és nincs megfelelően bezárva. Ekkor a záróizmon keresztül elindulhat a gyomorsav magasabb területekre, egészen gégéig juthat.

3. Terhesség 
A várandós anyukák gyakran panaszkodnak a gyomorégésre. Ez a probléma a terhesség után megszűnik. A gyomorégést terhesség alatt a hasüregben megnövekedett nyomás okozza.