A baktériumok és vírusok okozta fertőzések sok esetben járnak lázzal. A magasabb testhőmérséklet jelentősen lassítja egyes baktériumok és vírusok szaporodását. Ezzel egy időben fokozódik a szervezet védelmét biztosító immunanyagok termelése. A láz tehát eredendően hasznos jelenség, amelynek teljes megszüntetése nem feltétlenül szükséges. Ugyanakkor a tartósan magas láz a szervezetet nagyon igénybe veszi, csecsemőknél pedig lázgörcsöt is okozhat. Ilyenkor fontos a láz helyes csillapítása. Kicsiknél és idősebbeknél indokolt lehet a gyors lázcsillapítás gyógyszerrel, de ha tehetjük, inkább forduljunk a jól bevált házi módszerekhez.


Mit tehetünk láz esetén?
A lázas beteget nem célszerű nagyon felöltöztetni, a sok ruha ugyanis akadályozza a test megnövekedett hőjének leadását. Tilos a forró fürdő, valamint a forró ételek és italok fogyasztása. A gyógyteákat lázas állapotban csak langyosan célszerű fogyasztani.

Folyadékpótlás
Ha valaki lázas, jobban verejtékezik, mert a teste így védekezik a túlmelegedés ellen. A verejtékezéssel veszített folyadékot folyamatosan pótolni kell. A folyadékveszteséggel a verejtéktermelés is csökken, ezáltal a láz újra emelkedik. Kicsiknél nagy a veszélye ilyenkor a kiszáradásnak, náluk ezért különösen fontos a folyadékpótlás!

Hűtőborogatás és hűtőfürdő
A hűtőborogatást célszerű a csuklóra és a bokákra tenni. Ha nagyon magas a láz, akkor nem túl hideg vizes törölközőbe vagy lepedőbe is tekerhetjük az egész testet.
A hűtőfürdőnél ügyeljünk, hogy a test hőmérsékletével egyezzen meg a víz hőmérséklete, majd további hidegvíz adagolásával hűtsük le 32-33°C-ra. A fürdővíz érje a test minél nagyobb felületét, de 5-10 percnél tovább ne ültessük benne a beteget.

Régi erdélyi lázcsillapítási módszer – ha már a gyógyszerek sem segítenek
Magas láz esetén fogjunk néhány nyers burgonyát, reszeljük le és kössük a beteg talpára. Rövid időn belül lehúzza a nagyon magas lázat is. Célszerű a lábunk alá nejlonzacskót és egy régi törölközőt tenni, különben a krumpli foltot hagy a lepedőn. Mikor levesszük a burgonyát, ne lepődjünk meg: forró lesz és szinte teljesen száraz.