Az érett jackfruit íze lágy, édeskés, gyümölcsszerű – leginkább a banán, az őszibarack, a mandarin és a mangó keverékére emlékeztet. Kissé éretlen formájában a gyümölcs textúrája szálas ás rostos, hasonló bizonyos húsokéhoz. Nincs igazán saját íze, így ízsemlegessége garantálja, hogy kitűnő húshelyettesítő alapanyagként lehessen használni. Bármilyen módon ízesíthetjük.
Ami a felhasználási lehetőségeket illeti, a határ a csillagos ég. A jackfruitot ajánlják húsok helyett, párolva, grillezve,salátákhoz, édességekhez, levesekhez, vagy akár nyersen is. A „pulled pork”-szerű állaghoz előzetesen szálakra szedik és pácolják. Ázsiában chipset, üdítőt, mártást, fagylaltot és sültet készítenek belőle.
Dél-Indiában a jackfruitnak két fajtáját különböztetik meg. Az egyik a Koozha chakka, ami kicsi gyümölcsöket nevel, melyek rostosak, puhák, nyálkásak, de nagyon édesek. A másik a Koozha pazham, aminek kereskedelmileg nagyobb a jelentősége, húsa ropogós, kiváló minőségű, Varika néven is ismert. Mi leginkább ezzel a változattal találkozhatunk. Egy ilyen gyümölcs legalább 4,5 kg, de a legnagyobbak akár ennek tízszeresére is nőhetnek. A fák, amelyeken teremnek óriásiak, 15 méter magasak. Nagyjából 150 gyümölcsöt teremnek egyszerre.
A jackfruit gyógynövényként is megállja a helyét
Több tanulmány foglalkozik beltartalmi értékeivel. Egyes összetevői révén a gyümölcs antioxidáns hatású, jó hatással van az idegi és izomfunkciókra, gátolja a székrekedést. Vannak rákbetegségek is, melyekkel szemben kimutatták hatásosságát.
Indiai és szaúd-arábiai kutatók tanulmányukban mutattak rá arra, hogy a gyümölcs héjából kinyerhető pektin alapanyaga lehet olyan bio-nanokompozitnak, ami a csontritkulás javítására alkalmas.
Indonéziai fogorvosi szakfolyóiratban is foglalkoztak a jákafával. Köztudott, hogy a csontok erősségének megtartásához a szervezetnek nagy mennyiségű kalciumra van szüksége. A nők esetében a posztmenopauza életszakasz leggyakoribb problémája a csontritkulás, mivel a női ösztrogén hormonszint csökkenésével együtt jár a csontok szerkezetében tapasztalható gyengülés, ami igen gyakran csonttöréshez vezethet. A jackfruitban előforduló izoflavonoidok, amik a fitoösztrogének közé tartoznak, jótékony hatást fejtenek ki csontritkulás ellen, és elképzelhető, hogy ezek a vegyületek majd átvehetik a szervezetben az ösztrogén szerepét. Laboratóriumi körülmények között patkányokat a gyümölcs magjainak kivonatával dúsított magas kalciumtartalmú tejet adtak, ami növekedést indukált a csontokban megtalálható kollagén szálak sűrűségében. Így ez valószínűleg segíthet a posztmenopauzális csontritkulás kezelésében.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.