Már másfél csészényi cseresznye vagy meggy elegendő ahhoz, hogy 12 óra időtartamra megnőjön a szervezetben az antioxidánsok pozitív hatása, csökkentve azokat a rizikófaktorokat, amelyek gyulladáshajlamot, és ezzel - például - szívbetegségeket - idéznek elő. A kedvező hatás elsősorban a meggyben található öt speciális antocianinnak köszönhető, amelyek a gyümölcs piros színét adják.
A Michigan Egyetem kutatói kísérleteik során tizenkét egészséges felnőtt ember - 18 és 25 év közöttiek - fogyasztottak el másfél, illetve három csésze cseresznyét. A kutatók ezután meghatározott időközönként vér- és vizeletmintát vettek tőlük, és elemezték: megállapították, hogy a gyümölcs antioxidánsai bejutnak a véráramba, és ott 12 órán keresztül jelentős aktivitást fejtenek ki.
Korábbi, állatokkal végzett kísérleteikkel azt is kimutatták, hogy a cseresznyét vagy meggyet is tartalmazó diéta csökkentette a vér koleszterinszintjét, a vérzsír (triglicerid) szintet. Sőt, 14 %-kal kisebb lett a testsúly és kevesebb a hasi hájréteg.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.