Az emberiség évszázadok óta ismeri és használja gyógynövényeket, melyek mind gasztronómiai, mind gyógyászati szempontból kiemelkedő fontosságúak az egészségünk és jólétünk megőrzése érdekében. Az öröm az, hogy ezeket a növényeket akár a lakásban is termeszthetjük, függetlenül az évszaktól.

1. Rozmaring – Bár gyökerei későn fejlődnek ki, amint megtörténik, hosszú életű növény lesz belőle.  A napos, meleg környezet ideális a neveléséhez.
2. Zsálya – A zsályátöveket rakjuk vízbe, ha meggyökerezett, tavasszal ültessük cserépbe. Szellős, világos helyen tartsuk.
3. Menta – A friss mentaleveleket gyakran használjuk, mivel kellemesen hűsít, felfrissít, és energiával tölt fel. A vízbe helyezett ágak hamar gyökereket eresztenek.
4. Tárkony – Egy szál tárkonyt helyezzünk egy pohár vízbe. Napfényes, világos helyen sokáig frissen tartható, és hamar gyökereket is ereszt.
5. Petrezselyem – Tartsuk zöldpetrezselymet vízben, mielőtt kivirágozna. Jól bírja a sok napfényt.
6. Borsmenta – A borsmentát hasonlóan kezeljük, mint a mentát.
7. Csombor – Virágzás előtt néhány zöld ágat helyezzünk vízbe tavasszal. Ha a hajtások nőni kezdenek, vágjuk vissza őket a bokrosabb növekedés érdekében.
8. Oregánó – Vízben tartva hosszú ideig friss marad.
9. Citromfű – Néhány friss ágat állítsunk vízbe, és gyökerei hamarosan kifejlődnek. A leveleket szedhetjük teakészítéshez.
10. Stevia – Néhány friss steviát tegyük vízbe, és tartsuk napos helyen.