A Gelidiaceae családba tartozó vörösalga  jellegzetes szárnyasan elágazó páfrányra emlékeztető telepei a víz felszíne alatt akár 80 méter mélységben növekednek, és a gyógyhatását már több ezer éve ismerik a kínaiak és a japánok. Az agar-agar ennek az algának növényi nyálkája, létezését Minoya Tarozaemon fedezte fel 1658-ban Japánban. Egyébként az elnevezése nem japán, hanem indonéz eredetű.

Az agar-agar íztelen, szagtalan és átlátszó anyag. Hideg vízben megduzzad, ezért kiválóan kocsonyásít gyümölcs- és zöldségzselét, dzsemet, kását. Használják desszertek, pudingok, fagylaltok, tortamázak és aszpik készítésére. Már 1%-os oldata szilárd gélt képez. Rendkívül gazdag jódban, kalciumban, vasban és még számos más értékes tápanyagban. Az ember számára az agar-agar teljesen kalóriamentes táplálék, mert a belekben nem bomlik le. 

Az agar-agar gyógyhatásai:

Az agar-agar még, ha csak kis mennyiségben is fogyasztjuk, számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemet tartalmaz. Nincs benne kalória, gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitamin) és ásványi anyagokban (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor), teltségérzetet okoz.