A Gelidiaceae családba tartozó vörösalga jellegzetes szárnyasan elágazó páfrányra emlékeztető telepei a víz felszíne alatt akár 80 méter mélységben növekednek, és a gyógyhatását már több ezer éve ismerik a kínaiak és a japánok. Az agar-agar ennek az algának növényi nyálkája, létezését Minoya Tarozaemon fedezte fel 1658-ban Japánban. Egyébként az elnevezése nem japán, hanem indonéz eredetű.
Az agar-agar íztelen, szagtalan és átlátszó anyag. Hideg vízben megduzzad, ezért kiválóan kocsonyásít gyümölcs- és zöldségzselét, dzsemet, kását. Használják desszertek, pudingok, fagylaltok, tortamázak és aszpik készítésére. Már 1%-os oldata szilárd gélt képez. Rendkívül gazdag jódban, kalciumban, vasban és még számos más értékes tápanyagban. Az ember számára az agar-agar teljesen kalóriamentes táplálék, mert a belekben nem bomlik le.
Az agar-agar gyógyhatásai:
Az agar-agar még, ha csak kis mennyiségben is fogyasztjuk, számos, a szervezet számára nélkülözhetetlen nyomelemet tartalmaz. Nincs benne kalória, gazdag vitaminokban (C-vitamin, B-vitamin) és ásványi anyagokban (vas, kálium, kalcium, magnézium, foszfor), teltségérzetet okoz.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Ezen kívül:
- Az agar-agar a konyhában:
- Felhasználása:
- Agar-agar gyümölcskocsonya:
- Ezekhez ne használjuk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.