Az antibiotikumok hatása a bélflórára

Az antibiotikumok nem válogatnak a baktériumok között - a káros és hasznos baktériumokat egyaránt elpusztítják. Egyetlen kúra alatt a bélflóra sokfélesége akár 30%-kal is csökkenhet. A változás nem csak átmeneti: egyes baktériumtörzsek visszatelepülése hónapokat vagy akár éveket is igénybe vehet.

A mikrobiom egyensúlyának felborulása befolyásolja az emésztést, az immunrendszer működését és az anyagcserét. Az antibiotikum okozta hasmenés mellett gyakori a puffadás, és megváltozhat a B-vitaminok termelődése is.

A probiotikumok szerepe

A probiotikumok alkalmazása kulcsfontosságú, de nem mindegy, mikor és milyen formában szedjük őket. Az élő baktériumokat tartalmazó készítményeket érdemes az antibiotikum bevétele után 2-3 órával bevenni, hogy ne veszítsék el hatékonyságukat.

A megfelelő törzs kiválasztása is lényeges. A Lactobacillus és Bifidobacterium törzsek bizonyítottan hatékonyak az antibiotikum okozta hasmenés megelőzésében, de a teljes mikrobiom helyreállításához változatosabb összetételű készítményre lehet szükség.

A prebiotikumok jelentősége

A prebiotikumok olyan rostok, amelyek táplálékul szolgálnak a jótékony baktériumok számára. Természetes forrásaik között szerepel a csicseriborsó, a vöröshagyma, a fokhagyma és a póréhagyma. Ezek az élelmiszerek segítik a megmaradt hasznos baktériumok szaporodását.

A növényi rostok között különösen értékesek az inulin és a frukto-oligoszacharidok. Ezek szelektíven támogatják a jótékony baktériumok növekedését, míg a káros mikrobák nem tudják őket hasznosítani.

A táplálkozás szerepe a regenerációban

A bélflóra helyreállításához változatos, rostban gazdag étrendre van szükség. A fermentált élelmiszerek, mint a savanyú káposzta, a kefir vagy a kombucha természetes probiotikum forrást jelentenek. A joghurt és más fermentált tejtermékek szintén támogatják a helyreállítási folyamatot.

Az étrend összeállításánál fontos szempont a polifenolokban gazdag élelmiszerek beépítése. A színes gyümölcsök, bogyók, zöld tea és étcsokolát olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek támogatják a hasznos baktériumok szaporodását.