Az allergia a szervezettünk, immunrendszerünk fokozott válaszreakciója egy ártalmatlan anyaggal szemben. Abban az esetben, ha ez az anyag, ami leggyakrabban pollen vagy por, érintkezik a nyálkahártyával, a szervezetünk egy hisztamin nevű fehérjét kezd el termelni. Nos, ez a fehérje okozza az összes kellemetlen allergiás tünetet. Az antihisztaminok azonban képesek blokkolni a felszabadult hisztaminok hatását.

Nézzük, melyek a bizonyítottan hatékony természetes antihisztaminok:

A csalán ősidők óta, már az ókori görögök óta ismert és alkalmazott gyógynövény, felsorolni is nehéz a gyógyhatását: tisztít, salaktalanít, gyulladást csökkent, lázat csillapít és a közelmúltban egy vizsgálat azt is bebizonyította, hogy a szénanáthás betegek kezelésében is szerepet kaphat. Már napi 300 mg szárított csallán a vizsgálatban résztvevők 58%-a szerint enyhítette a szénanátha tüneteit.
A csalán talán az egyik legjobb választás lehet a kezdeti allergiás tünetek enyhítésében. Gazdag karotinban, K-vitaminban és qercetinben is.

A quercetin és glikozidjai a növényvilágban széleskörűen elterjedt molekulák. A quercetin a flavonoidok, azon belül pedig a flavonolok közé tartozó molekula. Hazai viszonyok között is számos természetes forrásból hozzájutunk. Az egyik legelterjedtebb az almafélék és bogyós gyümölcsök (szeder, áfonya), de nagy mennyiségben fordul elő még például paradicsomban, a szőlőben, hagymafélékben, brokkoliban, teában, kávéban, csokoládéban, vörösborban és diófélékben, kapribogyóban is.
Ez a flavonoid képes megakadályozni a hisztamin felszabadulását a szervezetben, ezért bizonyítottan hatékony természetes antihisztamin.
Japán kutatók vizsgálati alapján bebizonyosodott, hogy a direkt gyulladásgátló hatása mellett a quercetin indirekt útvonalon is ellene hat a gyulladásos folyamatoknak
Napi 500 mg quercetin bevitelétől számíthatunk 4,5 Hgmm szisztolés és 3 Hgmm diasztolés nyomás csökkenésre.

A bromelin (bromelain) az ananászban található kéntartalmú, fehérjebontó enzimcsoport. A bromelin a fehérjebontás katalizátoraként működik és segítségével a fehérjék aminosavakra bomlanak.
Igen erős gyulladásgátló, fájdalomcsillapító, duzzadáscsökkentő hatása miatt vált ismertté. Jelentős nyákoldó hatása van és enyhíti az orrdugulást, így enyhítheti a szénanátha következtében fellépő gyulladást és duzzanatot is.  Arcüreggyulladásnál is javasolt a fokozott napi bevitele.