Piros árvacsalán gyógyhatásai

  • Vizelethajtó, összehúzó, antibakteriális, gombaellenes, gyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, izzasztó, méregtelenítő hatású.
  • Felfázás esetén teaként vagy tinktúraként már az első jelek észlelésekor érdemes alkalmazni.
  • Allergiás panaszokra teaként, tinktúraként vagy kapszulázva ugyanúgy jótékony, mint a csalán (Urtica dioica). Az első tavaszi allergének megjelenése előtt érdemes elkezdeni használatát.
  • Torokgyulladás esetén torokspray és gyógynövényes méz formájában is használható. A méz is segít elvenni a nem túl kellemes ízét és illatát. Így is jó allergiás panaszokra -- teába keverve vagy önmagában.
  • Erős menstruációs vérzésre belsőleg fogyasztva is hatásos. Egyéb vérzések esetén is használható belsőleg, ám fontos tudni, hogy a belső vérzések mindig orvosi ellátást igényelnek.

Az egyik első ehető tavaszi növényünk

A piros árvacsalán (Lamium purpureum) már kora tavasszal megjelenhet a kertben. Izgalmas ízű, frissen fogyasztva és főzeléknek elkészítve is különleges növény az árvacsalán, melynek apró, színes virága is ehető. A virága édeskés, de a szára, levele kicsit kesernyés. A fiatal levelek zsengébbek, élvezeti értékük magasabb.

Sok ásványi anyag található benne (pl. vas), illetve béta-karotin és C-vitamin. Levelei különféle ételekhez adva fogyaszthatóak.

Nyersen fogyasztva ugyanúgy használható, mint más leveles zöldség vagy gyógynövény. Levesekhez, egyéb főtt ételekhez, vagy turmixokhoz, smootie-khoz adva a szőrök már nem lesznek zavaróak.

Ha pesto vagy saláta készül belőle, akkor a tyúkhúr, a gyermekláncfű levele vagy a csalánlevél is tökéletes erre a célra.