Több ezer éves hagyomány

A füstölők használata szinte minden kultúrában megtalálható. Az ősi egyiptomiak, aztékok, tibetiek mind használtak különböző növényeket füstölésre - nem csak spirituális célokra, hanem a levegő tisztítására és a rovarok távoltartására is. A modern tudomány pedig kezdi igazolni, amit elődeink ösztönösen tudtak: bizonyos növények füstje valóban rendelkezik tisztító és fertőtlenítő hatással.

A füstölők típusai

Füstölőpálcák

A legismertebb forma: szárított gyógynövényeket őrölnek finom porrá, természetes kötőanyaggal pálcává formázzák, majd szárítják. A bambuszpálcás változatok a legelterjedtebbek, de léteznek pálca nélküli, úgynevezett masszafüstölők is.

Lazán kötött füstölőcsokrok

Szárított gyógynövényeket, például zsályát vagy levendulát kötnek laza csokrokba. Ez a természetes forma különösen alkalmas saját füstölő készítéséhez, hiszen nem igényel különösebb eszközöket.

A leggyakoribb alapanyagok és hatásaik

Fehér zsálya

A füstölők klasszikusa. Erőteljes tisztító hatásáról ismert, friss, enyhén fűszeres illattal. Tökéletes választás egy új időszak kezdetén vagy amikor úgy érezzük, pangó a levegő a lakásban.

Levendula

Nyugtató, pihentető hatású. Füstje különösen alkalmas esti relaxációhoz vagy a hálószoba légkörének megteremtéséhez. Kombinálhatjuk más növényekkel is.

Boróka

Frissítő, energetizáló hatású. Fás, fenyőre emlékeztető illata felélénkíti a teret. Kiváló választás reggeli füstölőzéshez vagy a munkasarok felfrissítéséhez.