A vöröskáposzta jellegzetes lilás színét az antocián adja. Kevesen tudják, hogy akár 6–8-szor is több C vitamint tartalmaz, mint a fehérkáposzta.
A lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin.
A vöröskáposzta jótékony hatásai:
- segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat
- gyulladáscsökkentő hatású
- serkenti a májműködést
- magas a vastartalma
- a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz
-véralvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne
- csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is.
Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára.
Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket.
A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke.
Káposztakúra
Három hétig tartó káposztakúrát tarthatunk úgy, ha naponta ebédkor és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposztasalátát eszünk.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.