A mungóbab Indiából és Délkelet-Ázsiából származik, ahol már legalább 4500 éve termesztik. Az indiai ajurvédikus gyógyászatban a "teljes értékű táplálék" kategóriába sorolják, mivel tökéletes egyensúlyban tartalmaz tápanyagokat és könnyen emészthető. Nevét a hindi "mung" szóból kapta. Más elnevezései még a zöldbab, maash, vagy aranyló bab. Napjainkban a világ legfontosabb mungóbab-termesztői India, Kína, Mianmar, Thaiföld és Indonézia, de már Ausztráliában és az USA-ban is egyre nagyobb területeken termesztik.
Tápanyagok tárháza egy kis magocskában
A mungóbab igazi tápanyagbomba. 100 gramm főtt mungóbab körülbelül 7 gramm fehérjét tartalmaz, miközben zsírtartalma mindössze 0,4 gramm. Különlegessége, hogy aminosav-összetétele szinte teljes, vagyis majdnem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire szervezetünknek szüksége van. Gazdag B-vitaminokban (különösen folsavban), mangánban, magnéziumban, foszforban és káliumban. Rosttartalma jelentős: 100 gramm főtt mungóbab közel 8 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel negyede.
Miért könnyebben emészthető, mint más babfélék?
A mungóbab egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebben emészthető, mint a legtöbb hüvelyes. Alacsonyabb az oligoszacharid-tartalma (azok a cukrok, amelyek a puffadást okozzák), valamint a főzési ideje is rövidebb más babfélékhez képest. Nem igényel előáztatást, bár 2-3 órás áztatással a főzési idő 20 percre csökkenthető. A mungóbab nem okoz olyan mértékű gázképződést a belekben, mint más hüvelyesek, ezért érzékenyebb emésztőrendszerrel rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják. Ez a tulajdonsága teszi különösen értékessé gyermekek és idősek étrendjében is.
Vércukorszint-szabályozás természetesen
A mungóbab kiváló választás cukorbetegek és vércukorszint-problémákkal küzdők számára. Alacsony glikémiás indexe (GI értéke körülbelül 25-30) és magas rosttartalma miatt lassan emeli meg a vércukorszintet. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást. Ráadásul a mungóbabban található bioaktív vegyületek, például a vitexin és isovitexin segítenek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében is fontos tényező lehet.
Szívbarát tulajdonságok
A mungóbab rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Magas káliumtartalma segít szabályozni a vérnyomást, míg rostjai csökkentik a káros (LDL) koleszterin szintjét. A benne található antioxidánsok és flavonoidok védik az érfalakat az oxidatív stressztől. Kutatások kimutatták, hogy a mungóbab rendszeres fogyasztása akár 7-8%-kal is csökkentheti az összkoleszterin-szintet, ami jelentős védőfaktor a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Csíráztatva még értékesebb
- Felhasználása a konyhában
- Az ősi gyógyászattól a modern konyháig
- Tippek, trükkök:
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.