A mungóbab Indiából és Délkelet-Ázsiából származik, ahol már legalább 4500 éve termesztik. Az indiai ajurvédikus gyógyászatban a "teljes értékű táplálék" kategóriába sorolják, mivel tökéletes egyensúlyban tartalmaz tápanyagokat és könnyen emészthető. Nevét a hindi "mung" szóból kapta. Más elnevezései még a zöldbab, maash, vagy aranyló bab. Napjainkban a világ legfontosabb mungóbab-termesztői India, Kína, Mianmar, Thaiföld és Indonézia, de már Ausztráliában és az USA-ban is egyre nagyobb területeken termesztik.

Tápanyagok tárháza egy kis magocskában

A mungóbab igazi tápanyagbomba. 100 gramm főtt mungóbab körülbelül 7 gramm fehérjét tartalmaz, miközben zsírtartalma mindössze 0,4 gramm. Különlegessége, hogy aminosav-összetétele szinte teljes, vagyis majdnem az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amire szervezetünknek szüksége van. Gazdag B-vitaminokban (különösen folsavban), mangánban, magnéziumban, foszforban és káliumban. Rosttartalma jelentős: 100 gramm főtt mungóbab közel 8 gramm rostot tartalmaz, ami a napi ajánlott bevitel negyede.

Miért könnyebben emészthető, mint más babfélék?

A mungóbab egyik legnagyobb előnye, hogy sokkal könnyebben emészthető, mint a legtöbb hüvelyes. Alacsonyabb az oligoszacharid-tartalma (azok a cukrok, amelyek a puffadást okozzák), valamint a főzési ideje is rövidebb más babfélékhez képest. Nem igényel előáztatást, bár 2-3 órás áztatással a főzési idő 20 percre csökkenthető. A mungóbab nem okoz olyan mértékű gázképződést a belekben, mint más hüvelyesek, ezért érzékenyebb emésztőrendszerrel rendelkezők is nyugodtan fogyaszthatják. Ez a tulajdonsága teszi különösen értékessé gyermekek és idősek étrendjében is.

Vércukorszint-szabályozás természetesen

A mungóbab kiváló választás cukorbetegek és vércukorszint-problémákkal küzdők számára. Alacsony glikémiás indexe (GI értéke körülbelül 25-30) és magas rosttartalma miatt lassan emeli meg a vércukorszintet. A rostok lassítják a szénhidrátok felszívódását, így nem okoz hirtelen vércukorszint-ingadozást. Ráadásul a mungóbabban található bioaktív vegyületek, például a vitexin és isovitexin segítenek javítani az inzulinérzékenységet, ami a 2-es típusú cukorbetegség kezelésében és megelőzésében is fontos tényező lehet.

Szívbarát tulajdonságok

A mungóbab rendszeres fogyasztása támogatja a szív- és érrendszer egészségét. Magas káliumtartalma segít szabályozni a vérnyomást, míg rostjai csökkentik a káros (LDL) koleszterin szintjét. A benne található antioxidánsok és flavonoidok védik az érfalakat az oxidatív stressztől. Kutatások kimutatták, hogy a mungóbab rendszeres fogyasztása akár 7-8%-kal is csökkentheti az összkoleszterin-szintet, ami jelentős védőfaktor a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben.