Az ayurvéda az emésztés tüzét Agninak hívja. A jól működő Agni egy jól működő immunrendszert eredményez. Tüzes természete révén felforrósítja az emésztésre váró tápanyagot, segíti az optimális felszívódását, elégeti az emésztés során keletkező anyagcsere-termékeket, és ezzel tiszta testet biztosít. Amennyiben az Agni nem megfelelő erősségű, a káros anyagcsere termékek és a kívülről jövő toxikus anyagok felhalmozódnak a testben, melegágyat készítve a betegségeknek. 


Ezeket a méreganyagokat két kategóriába sorolhatjuk: vízoldékony és zsíroldékony toxinok. A vízoldékony mérgek könnyedén kimosódnak a szervezetből, a zsíroldékony mérgektől azonban jóval nehezebb megszabadulni. A zsíroldékonyak közé tartoznak a tartósítószerek, az élelmiszer adalékanyagok, a nehézfémek, a műanyagok és más vegyi anyagok. Ezek a zsírsejtekbe és az agyba ágyazódnak, ahol éveken át képesek elraktározódni. Jól működő máj esetében - és természetesen alacsony stressz-szintnél - a káros anyagok nem tudnak elraktározódni. 
Ha a test túlterhelt, a máj képtelen elvégezni feladatait, hamar felbillen a metabolizmus, zsírok rakódnak le testszerte. Ezzel kezdetét veszi a metabolikus szindróma tünetegyüttes.

A túlterhelt máj tünetei:

• puffadás
• mell duzzadása és érzékenysége menstruáció alatt
• felesleg lerakódása a hason, csípőn, majd később a feltesten, comb belsőkön
• hiperérzékenység
• bőrirritációk, bőrviszketés
• ízületek merevsége
• kéz- és lábdagadás
• kiválasztási zavarok
• fejfájás

A máj terheltségével sajnos előbb-utóbb károsodnak a bélbolyhok is, melyek veszélyeztetik a belek megfelelő működését. A bélbolyhok ki is tudnak száradni nagy stressz hatására, ilyenkor székrekedés léphet fel.Vagy ellenkezőleg: túl sok a nyálka termelődik, a toxinok visszakerülnek a májba. 
A bélbolyhok más tényezők miatt is károsodhatnak, pl. a stressz, az aggodalom, a feldolgozott élelmiszerek, a kávé, a cukros üdítők, az élelmiszer adalékanyagok és a savtúltengés.
Az optimális epeáramlás a májból szintén nagyon fontos, mivel az epe felfalja a zsírokat és immunválasz-adóként viselkedik az emésztőrendszerben. Segít eltávolítani a nehézfémeket, megöli a parazitákat, a káros baktériumokat és számos más anyagot, ami károsíthatja a szervezetet. 
A rostokban gazdag táplálkozással az epe segíti az ürítést. Amennyiben hiányzik a rost, az epe akár 80-90%-a újra felszívódik a májban. Ilyenkor a máj túlterheltté válik, idővel telítődhet, az epe pedig vastag és iszapos lesz, így nehezebben fogja lebontani a zsíroldékony mérgeket.