Ahhoz, hogy minél jobban ki tudjuk aknázni ezt a sokoldalúságot, érdemes egy külön edénybe összegyűjteni a napi kávéfogyasztás eme „melléktermékét”. Ügyeljünk rá, hogy mindig rendesen megszáradjon, nehogy bepenészedjen és tönkremenjen. Erre a legjobb módszer, ha egy régi konyharuhára vagy egy tálcára borítjuk először, és amikor kellőképen száraz, mehet a gyűjtőedénybe.

Lássuk, mire használhatjuk:

  • Csakúgy, mint a szódabikarbóna és a fahamu, a kávézacc is elnyeli a kellemetlen illatokat. A hűtőben semlegesíti a kellemetlen szagokat, a lakás többi részén pedig egy kis nyitott edénybe tartva megszünteti a dohányfüst, vagy a főzés okozta erősebb illatokat.
  • Hihetetlenül hangzik, de ha eldugult a lefolyód, segíthetsz rajta, ha egy kevés zaccot dobsz a mosdókagylóba, majd rá egy kis folyékony szappant, végül egy kancsó nagyon forró vizet.
  • Az odaégett edényeket könnyedén tisztává varázsolhatjuk, ha súrolópor helyett kávézaccot teszünk egy nedves szivacsara.
  • Ha a kandallót, tűzhelyet tisztítjuk, szórjunk némi kávézaccot a hamu tetejére, ez felfogja a felszálló port.
  • Karcos, matt fabútorok színét felfrissíti, felületét kiegyenlíti, ha ¼ csésze kávézaccot, ¼ csésze meleg vízzel és ugyanennyi ecettel összekeverünk, majd egy órányi ásztatás után a keveréket puha rongy segítségével a kezelendő felületre kenjük és világos felületen 5 percig, sötétebb felületen egy órát hagyjuk hatni, majd körkörös mozdulatokkal letöröljük.
  • A fokhagyma, hal vagy más erősebb szagokat remekül eltávolíthatjuk a kezünkről, ha kézmosás előtt egy kis kávézaccal dörzsölünk össze a tenyerünkben és az ujjaink között.
  • A kellemetlen kukaszagtól megszabadulhatunk, ha a szemetes aljára kávézaccot szórunk.
  • Mivel a kávézacc enyhén savas, kiváló a savas talajt kedvelő növényeknek (áfonya, paradicsom, rózsa, hortenzia). Emellett vonzzák a kukacokat, akik imádják a szemcsés közeget. A kávézacc segíti a kukacok emésztését, így jobb minőségű földet kapunk cserébe – a koffein hatására pedig kétszer gyorsabban dolgoznak. Szórhatjuk a kávézaccot komposztládába, vagy direkt a növény körüli talajra.