A szemvédő tápanyagok új generációja

A modern kutatások szerint nem csak az A-vitamin, de több kulcsfontosságú tápanyag együttműködése szükséges a látás védelméhez. A lutein és zeaxantin például természetes "napszemüvegként" működve védik retinánkat, míg az omega-3 zsírsavak támogatják a retina sejtjeinek regenerálódását. A C- és E-vitamin antioxidánsként óvják szemlencséinket, a cink pedig segíti az A-vitamin hasznosulását szervezetünkben. Az antociánok különösen értékesek, hiszen javítják az éjszakai látást és a szemizmok vérellátását.

Digitális védelem tányérodon

A képernyő előtti munka különleges kihívást jelent szemünknek, különösen a kék fény miatt. A modern szemvédelem azonban kezdődhet már a konyhában. Az áfonya és fekete ribizli antociánjai, a lazac és makréla omega-3 zsírsavai, valamint a spenót és kelkáposzta lutein tartalma mind-mind szemünk védelmét szolgálják. A sárgarépa és édesburgonya béta-karotinja, valamint a napraforgómag és mandula E-vitamin és cink tartalma pedig tovább erősítik ezt a védőpajzsot.

Zöld turmixok új generációja

A klasszikus répalé mellett érdemes kipróbálni néhány új, kifejezetten szembarát kombinációt. A spenót, áfonya, avokádó és citrom keveréke igazi védőkoktél szemünknek. Különösen hatásos lehet egy antioxidánsokban gazdag fekete ribizli, cékla és gyömbér kombináció is. Ha pedig extra táplálást szeretnénk szemünknek, készíthetünk omega-zsírsavakban gazdag turmixot spenótból, chiamagból, kókuszvízből és spirulinából.

Hidratáció és méregtelenítés modernül

A napi 2-3 liter folyadék nem csak a méregtelenítéshez szükséges, de a szemnyomás szabályozásában is kulcsszerepet játszik. A hagyományos víz mellett érdemes kipróbálni a citromos-gyömbéres vizet, ami extra antioxidánsokat tartalmaz, vagy a zöld teát, ami gazdag polifenolokban. A kókuszvíz elektrolitjai és az áfonyás-mentás víz flavonoidjai szintén támogatják szemünk egészségét.