A Journal of Aging Research szaklapban olvasható a kutatás, ami az egészséges öregedés titkát keresi. De mit is értünk egészséges öregedés alatt? A tanulmány szerint a„hosszú élettartam, jó mentális egészség jellemez, s nem észlelhető sem kognitív probléma vagy fizikai károsodás, sem pedig lényegesebb krónikus megbetegedés 65 éves kor felett”.

A diófogyasztás kifejezetten egészséges az idősödő korosztály számára is.  A dió melatonin-tartalma késlelteti az Alzheimer-kór és a Parkinson-kór elhatalmasodását is.

Korábbi kutatások már kiderítették, hogy a dió fogyasztásának pozitív hatásai vannak a fizikai leromlás kockázatának csökkentésére az idősek körében, ahogyan a kognitív hanyatlás esélyét is mérsékelik. Ugyanez a kutatócsoport csökkenést figyelt meg a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a 2-es típusú diabétesz terén – olyan állapotokról van szó, amelyek az idős korral gyakoribbá válnak.

A tanulmányban több tízezer nő adatait tekintette át. Megkérdezték őket étrendjükről (beleértve a teljes dió fogyasztást), értékelték őket a krónikus betegségek (például rák, szívroham, szívelégtelenség, stroke, 2-es típusú cukorbetegség és Parkinson-kór), a memóriaproblémák, a mentális egészség és a fizikai korlátok szempontjából – beleértve a napi tevékenységeket is, mint például séta, lépcsőzés, házimunka. A tanulmányban részt vevők 16 százalékát találták „egészségesen öregedőnek”, vagyis ezen nőknek nem volt nagyobb krónikus betegségük, nem tapasztaltak náluk memóriakárosodást vagy testi fogyatékosságot, s a mentális egészségük is rendben volt.


A dió titka

A dióbél B-vitamin tartalma az idegrendszer tápanyagának nevezhető. Nagy szerepe van az idegsejtek és a retinasejtek fejlődésében. Fontos agyi funkciókat segít, elejét veszi az idegesség megjelenésének és a koncentráció csökkenésének. Ha fáradtak vagyunk, vagy csökken a figyelmünk, étkezések közötti időben kevés dió fogyasztásával gyorsan helyreállíthatjuk szürkeállományunk megszokott, szabályos működését.

Aki rendszeresen fogyaszt diót, elfelejtheti a különböző élelmiszer-kiegészítőket, a dióban benne van, ami kell. A szervezetben a dióbél minden anyaga hasznosul, nem veszünk magunkhoz felesleges táplálékot.