A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Savanykás ízét az oxálsav okozza, gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. Az egyik legjobb kora tavaszi flavonoid-forrás. Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző.
A zöld levelek klorofillt is tartalmaznak: ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint emelkedését a szervezetben, ezért vérszegénység esetén is ajánlott fogyasztása.

A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését. A sóskából készült teát vagy a leturmixolt sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Vízhajtó tulajdonsága által segít a húgyúti fertőzések megelőzésében és azok gyógyításában. Népi használatban puffadáscsökkentésre is alkalmazzák.

A sóskában található gyümölcssav miatt nem csak a vérképző- és immunrendszerünkre van jótékony hatással, hanem ráadásként a kimagasló vitamin és ásványi anyag összetétele a gyümölcssavval kombinálva remek élénkítő hatással bír, így nagyobb szellemi tevékenység során érdemes elrágcsálni egy marék friss sóskát, hogy minél jobban teljesítsünk. Rendszeres fogyasztása hosszabb távon javítja a szellemi teljesítőképességet.