A fehérmályva minden része értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz. Gazdag nyálkaanyagokban, flavonoidokban és antioxidánsokban, emellett jelentős a pektin-, cseranyag- és C-vitamin-tartalma. A növény gyökerében található nyálkaanyagok különösen értékesek, védőréteget képeznek a nyálkahártyákon. A levelek és virágok gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású vegyületeket tartalmaznak.
Légúti panaszok kezelése
A fehérmályva elsősorban köhögéscsillapítóként ismert. A belőle készült tea enyhíti a torokfájást, csillapítja az irritációt és segít oldani a letapadt váladékot. Különösen hatékony száraz, ingerlő köhögés esetén. A nyálkaanyagok védőbevonatot képeznek a torok és a légutak nyálkahártyáján, így természetes védőpajzsként működnek a további irritációval szemben.
Nyugtatja az emésztőrendszert
A fehérmályva jótékonyan hat az emésztőrendszerre is. Enyhíti a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladását, segít a gyomorégés és a reflux tüneteinek kezelésében. A növény nyálkaanyagai védőréteget képeznek a gyomor falán. A gyökérből készült főzet különösen hatásos lehet gyomorhurut és fekélyes megbetegedések kiegészítő kezelésében.
Olvass tovább!
A teljes cikk elolvasásához online előfizetés szükséges.
Miről szól még a cikk:
- Bőrápolásra is felhasználhatjuk
- Tea és főzet készítése
- Elővigyázatosság és ellenjavallatok
Most rendkívűli kedvezménnyel, ide kattintva Előfizetek
Az egy éves előfizetés a digitális Zöld Újságra csak 990!
Mit tartalmaz az előfizetés?
- A havonta megjelenő digitális Zöld Újság magazint 12 hónapont keresztül.
- Zöld Újság digitális lapszámainak archívumát.
- Hozzáférést a kiemelt cikkekhez.
- Heti egy hirlevelet.
- Partnereink által felajánlott exkluzív kedvezményeket, kuponokat.
Már előfizető vagyok, bejelentkezem.