A fehérmályva minden része értékes gyógyhatású anyagokat tartalmaz. Gazdag nyálkaanyagokban, flavonoidokban és antioxidánsokban, emellett jelentős a pektin-, cseranyag- és C-vitamin-tartalma. A növény gyökerében található nyálkaanyagok különösen értékesek, védőréteget képeznek a nyálkahártyákon. A levelek és virágok gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatású vegyületeket tartalmaznak.

Légúti panaszok kezelése

A fehérmályva elsősorban köhögéscsillapítóként ismert. A belőle készült tea enyhíti a torokfájást, csillapítja az irritációt és segít oldani a letapadt váladékot. Különösen hatékony száraz, ingerlő köhögés esetén. A nyálkaanyagok védőbevonatot képeznek a torok és a légutak nyálkahártyáján, így természetes védőpajzsként működnek a további irritációval szemben.

Nyugtatja az emésztőrendszert

A fehérmályva jótékonyan hat az emésztőrendszerre is. Enyhíti a gyomor- és bélnyálkahártya gyulladását, segít a gyomorégés és a reflux tüneteinek kezelésében. A növény nyálkaanyagai védőréteget képeznek a gyomor falán. A gyökérből készült főzet különösen hatásos lehet gyomorhurut és fekélyes megbetegedések kiegészítő kezelésében.